Okategoriserade

Träna eller tränas?

I måndags lyssnade jag på en fantastisk föreläsning med Hanna Ljungberg. Hon berättade om sin fotbollskarriär och lärde oss ett och annat om att komma dit man vill. Det var framför allt tre saker som jag fastnade för. Det första kom egentligen från Springtimes underbara sportchef L-G Skog som varit fystränare i Umeå IK och därmed fystränare för Hanna i 14 år. ”Man ska aldrig torrducsha” – det innebär alltså att man aldrig ska duscha om man inte har svettats… eller ja, egentligen bör man kanske uttrycka det åt andra hållet: se till att alltid ha blivit riktigt svettig innan man duschar. Jag kan säga att här i Portugal är det inget problem :). Nummer två är Hannas mantra: ”Hur kan jag göra detta lite bättre och hur ska jag ta mig dit”. Att hela hela tiden fundera på hur man kan göra saker bättre. Underbar tanke.. som iofs måste göras med lite förnuft.. det kan lätt gå överstyr som Hanna själv berättade.. Nummer tre är min verkliga favorit. Det handlar om inställningen till sina träningspass. Att man ska vara på träningen för att träna inte för att tränas. Detta är något som jag tror att de flesta borde tänka över. Man hör väldigt ofta personer på pass som stönar o klagar när ledaren/instruktören lägger in något extra jobbigt … Som om de vore tillbaka på skolgympan. Eller som bara går på pass, stänger av hjärnan och bara följer de instruktioner som ges…Tänk istället att ni är där för att träna er starkare, smidigare, för att nå nya mål, utvecklas etc. och inte bara för instruktörens skull. Hanna berättade även hur tjejerna brukade ”smygträna”. Även om de hade massor av inplannerade träningspass så tränade de lite extra i smyg för att bli lite bättre. Underart! Inte konstigt att hon nådde sin dröm från barnsben- att göra mål i en VM final. 72 landslagsmål blev det på 130 matcher.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply