Okategoriserade

”Varför försvinner mensen när man bantar?”

Denna fråga fick jag i kommentarerna. Jag tycker att den är så viktig så jag väljer att göra ett inlägg om det:

Mensen försvinner när du äter för lite och/eller har för lite kroppsfett (det finns naturligtvis även andra anledningar, men kopplat till banting så är det främst dessa). Detta är en jättestark varningssignal på att kroppen inte mår bra. Visst kan man tycka att det kanske till och med är skönt att slippa ha mens men det är som sagt ett tecken på att något inte står rätt till. Ex. om man har för lite fett på kroppen så kan kroppen inte bilda viktiga hormon varav ett är östrogen som i sin tur krävs för att vi ska ha mens. Men som sagt det är bara ett av hormonen och systemen som påverkas. Det finns flera. Att kroppen slutar producera östrogen vid svält och/eller för lite fett på kroppen är helt enkelt en försvarsmekanism. Kvinnans kropp skulle under dessa omständigheter inte klara av att vara gravid. Hon skulle inte överleva helt enkelt och då ser naturen/kroppen till att skydda sig från graviditet. Som sagt, en del tycker kanske att det bara är skönt att slippa mensen men utan östrogen blir även benmassan påverkad. Östrogen är en jätteviktig för oss kvinnor när det kommer till att bygga upp och bibehålla benmassa.Vår benmassa byggs succesivt upp till ca 30 års åldern. Då når man vad man kallar peak bone mass – den maximala benmassan. Därefter ligger den ganska jämn och minskar ev. lite tills vi når klimakteriet.  När vi har passerat klimakteriet (slutar ha mens/producera östrogen) så minskar vår benmassa drastiskt och risken för allvarliga benbrott ökar. Så det är viktigt att försöka komma så högt som möjligt vid peak-bone-mass för att få bästa skyddet mot benskörhet senare. Om man som tonåring eller för den delen senare i livet hamnar i en situation där kroppen slutar att producera östrogen så kommer benmassan alltså att brytas ner i förväg. Ibland hör man tjejer (tonåringar) som har anorexi och en benmassa som en 80 – åring.

Slutsats: Ta menstruationsrubbningar på allvar (framför allt i samband med bantning/viktnedgång)!! Det är kroppens signal till dig att den inte mår bra.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Malin
  19 april, 2013 at 23:51

  Jätte bra tips! :) min mens har inte kommit på 4 månader men jag är medveten om att jag inte mår bra + att jag är ute och springer osv. :)

 • Reply
  Emma
  10 augusti, 2011 at 17:44

  Shit, jag ligger nog risigt till. Har jojobantat i typ 10 år och mensen uteblir mycket ofta! Ska kolla upp med gynekolog lr ngt. Bra att du tog upp detta!!! / Tacksam tjej

 • Reply
  LenaK@hotmail.com
  10 augusti, 2011 at 13:07

  Viktigt att detta kommer ut! Bra inlägg!!!

 • Reply
  Sofia
  8 augusti, 2011 at 16:48

  Tack för snabbt svar :)

 • Reply
  Sofia
  8 augusti, 2011 at 14:00

  Vilken kalorinivå kan vara minimum att lägga sig på vid viktnedgång med vikt 65 kg och 162 cm lång. Vill ner till 57 kg. Spinger 3 gånger/vecka och kör lätt styrka ibland.

  • Reply
   Kristina Andersson
   8 augusti, 2011 at 14:20

   Oj, lite svårt att säga på bara den informationen… men jag tycker generellt sätt inte att man ska gå under 1600 kcal/dag.

  Leave a Reply