Okategoriserade

gå ner 1 eller 2 kg i veckan?

Jag fick en mycket intressant fråga här på bloggen som jag kände att jag ville delge alla:

Hej!
Jag har en fråga – jag väger just nu 75 kg (har gått upp 10 kg på ett år) men nu är det dags att gå ner, är det okej att gå ner 2 kg/veckan? 1,5 kg/veckan? 1 kg/veckan? Vilket är sundast och varför är det sånna fall inte bra att gå ner 2 kg/vecka?

Jag tycker att frågan är så intressant eftersom den är så talande för hur vi ser på det här med viktminskning. Om viktminskningen är sund eller ej har egentligen inget alls med hur mycket man går ner per vecka att göra. Det vill säga hur fort det går. Nej, det handlar ju om hur man gör för att gå ner i vikt. En sund viktminskning innebär att man äter och lever på ett sunt sätt. Jag skulle även vilja dra det så långt att säga att det handlar om att man gör det med en sund inställning, det vill säga utan förbud, dåliga samveten, straff och grejer. Att sluta äta, eller så gott som sluta äta, och svälta sig och gå ner i vikt med hjälp av ex. fasta eller pulver kan ge snabba viktminskningar men detta kan jag inte se som ett hälsosamt/sunt sätt att leva eller att förhålla sig till mat. Det ger definitivt inte en hälsosammare kropp. Men det har alltså inget med snabbheten utan livsstilen att göra.

Ofta brukar man ändå prata om att 1-1,5 kilo i veckan är ”sunt” eller balanserat att tappa. Återigen är det kopplat till hur man gör det. Om man gör det via bra mat och motion så är det ungefär vad man kan räkna med i sk. ”kvalitétsmässig” viktminskning, det vill säga då man bara tappar fett (det man ju egentligen vill bli av med) och inte nallar på musklerna, vilket lätt händer när man gör det på ett osunt sätt (och det går för fort).

Hur fort det går har naturligtvis även att göra med hur mycket dåliga vanor man har att bolla med. Märkväl – jag skrev inte hur många kilo man har att gå ner.  Det är ju nämligen så att ens dåliga vanor är direkt kopplat till antal kilo man ska gå ner. Fokus bör dock ligga på att minska de dåliga vanorna man har – vilket kommer att leda till färre kilos övervikt. Många dåliga vanor = många kilos övervikt. Få dåliga vanor = liten eller ingen övervikt! Så enkelt är det!

För att ta ett konkret exempel så träffade jag Ronny Svensson idag. Det går riktigt bra för honom. Fettet fullkomligt rinner av honom, samtidigt som han bygger muskler. Ändå, som han själv berättade idag, så äter han en hel del saker som inte är perfekta. Men, anledningen till att det ändå händer så mycket är ju att han hade så otroligt mycket dåliga vanor (framför allt en massa sött) varje dag tidigare som han nu ha plockat bort/dragit ner till någon enstaka gång per helg.
Färre dåliga vanor = mindre övervikt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply