lunch & middag

Råhyvlad sparris- och fänkålsslaw med persiljemajonäs

En fräsch och vegansk variant av coleslaw som måste testas i sommar.

Du behöver:
Bas
250 g färsk grön sparris
1 liten fänkål
1/2 kruka kruspersilja
1 ekologisk citron, zest + 1/2 msk citronsaft

Persiljemajonäs
1 dl vegansk majonäs (se recept nedan)
1/2 kruka kruspersilja
himalyasalt, nymalen svartpeppar

Topping
ekologiskt citronzest
kruspersilja

Gör så här:
Bryt eventuellt bort den nedre torra biten på sparrisen. Skär av, men spara, knopparna på sparrisen och hyvla stammen med mandolin eller potatisskalare. Koka upp vatten i en kastrull, dra av kastrullen från plattan och lägg ner sparrisknopparna. Lägg på ett lock och låt stå i 3 minuter.
Ta upp sparrisen med hålslev och spola med kallt vatten för att avstanna tillagningen. Ansa och hyvla fänkålen fint med mandolin, eller skär mycket tunt med en vass kniv, på bredden. Skölj och finhacka persiljan. Blanda sparris, fänkål och persilja i en skål. Mixa majonäsen och kruspersiljan. Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner majonäs, citronsaft och citronzest i grönsakerna pch blanda runt väl. Toppa med sparrisknopparna. Låt gärna stå svalt i 15 minuter innan servering. Garnera med extra citronzest och persilja.

Grundrecept vegansk majonäs (ca 3 dl)
1 dl ekologisk, osötad sojadryck
1 msk äppelcidervinäger
1 msk dijonsenap
2-2 1/2 dl mild kallpressad rapsolja
1/2 tsk himalyasalt

Mixa sojadryck, vinäger, senap och salt med en stavmixer eller i vanlig mixer. Tillsätt rapsoljan i en tunn, jämn stråle och mixa till en krämig majonäs. Ju mer olja, desto tjockare blir majonäsen.
(Tips från kocken! Håller sig i flera veckor i kylskåp. Gör en större sats och mixa ner olika smaksättningar när den ska användas.)

Receptet är hämtat ur Therese Elgquists bok ”The new green salad”. Foto: Fanny Hansson Förlag: Bonnier Fakta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply