lunch & middag

Halloumi- och jordgubbssallad med quinoa och avokado

Enkelt att slänga ihop. Gör den när trädgårdstomaterna mognar och stek halloumin precis innan servering för bästa smak.

Du behöver:
Grön bas
1 dl vit quinoa (3 dl kokt)
500 g ekologiska färska jordgubbar
250 g gula trädgårdstomater
2 avokador
200 g halloumi
65 g blandsallad
1/2 msk rapsolja

Jordgubbsmarinad
1 msk äppelcidervinäger
1 ekologisk lime, zest + 1 msk limesaft
1/2 tsk flingsalt
1 krm nymalen svartpeppar

Topping
1/2 dl pumpakärnor (30 g)
1 kruka mynta

Gör så här:
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen (eller använd förkokt). Låt svalna något. Fluffa upp quinoan med en gaffel. Snoppa och skär jordgubbarna i kvartar och lägg i en skål. Blanda ingredienserna till marinaden och vänd ner jordgubbarna. Låt stå under tiden du förbereder resten.
Skölj och skär tomaterna på mitten. Skär avokadorna i bitar på bredden. Skär halloumin i skivor på bredden. Stek i rapsolja i medelhet stekpanna på båda sidor tills osten får fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Rosta pumpakärnorna i torr, het stekpanna tills de börjar poppa och får en lätt gyllene färg.
Varva quinoa, halloumi, marinerade jordgubbar, tomater, avokado och blandsallad på ett stort fat. Ringla över marinaden. Toppa med pumpakärnor och färsk mynta.

Tips! Du kan variera salladen genom att använda fetaost i stället för halloumi.
Receptet är hämtat ur Therese Elgquists bok ”The new green salad”. Foto: Fanny Hansson Förlag: Bonnier Fakta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply