lunch & middag

Bakad spetskål med rostade pekannötter och örtolja

Åt en av de godaste rätter jag någonsin fått i mig häromdagen – bakad spetskål. Och så hittade jag det här receptet och insåg att jag måste testa.

Du behöver:
Bas
2 medelstora vita spetskål
3 msk kallpressad olivolja
2 tsk torkad ramslök (eller annan valfri torkad ört och 1 krm vitlökspulver)
1/2 tsk flingsalt
1 krm nymalen svartpeppar

Topping
1/2 sats örtolja (se nedan)
1/2 dl pekannötter (20 g)
30 g parmesanost (valfritt)

Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader. Ta eventuellt bort de yttersta bladen från spetskålen, skär sedan i kvartar och placera bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Blanda samman olja, ramslök, salt och peppar. Pensla kålen noga runt om. Baka i mitten av ugnen i 30 minuter, tills kanterna fått färg och blivit krispiga. Vänd kålen efter halva tiden. Rosta pekannötterna i torr, het stekpanna. Låt svalna.
Lägg spetskålen på ett fat, ringla över örtolja och strö över pekannötterna. Riv eventuellt över parmesanost.

Och så här gör du örtoljan
1 dl kallpressad olivolja av god kvalité
2 dl blandade färska örter (exempelvis mynta, persilja och basilika)
1/2 vitlökskklyfta
1 msk färskpressad limesaft
himalayasalt, nymalen svartpeppar

Mixa alla ingredienser till en slät olja. Smaka av med salt och peppar.

Receptet är hämtat ur Therese Elgquists bok ”The new green salad”. Foto: Fanny Hansson Förlag: Bonnier Fakta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply