lunch & middag

Thailändska fiskburgare

Bra plockmat, doppmat och kroppmat. De här gillar barnen också.

För 2 portioner behöver du:
200 g vit fiskfilé, rensad från skinn och skuren i bitar
1 litet ägg
2 tsk thailändsk röd currypasta
1⁄2 tsk thailändsk fisksås
1 rågat krm finrivet limeskal
1 fint tärnad salladslök (spara 1 tsk till dipsåsen)
1 msk finhackad koriander
2 tsk chiafrön
1 msk kokos- eller rapsolja

Sötsur dipsås:
2–3 tsk sweet chilisås
1 tsk thailändsk fisksås
1 tsk äppelcidervinäger
2 tsk vatten
20 g gurka, urkärnad och mycket fint tärnad

Gör så här:
Lägg ingredienserna till såsen i en liten kastrull, koka upp och låt sedan sjuda i ungefär 1 minut. Häll upp såsen i 2 små skålar.
Häll av eventuell vätska från fisken och mixa den med övriga ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer tills du får en ganska grov smet. Ställ in smeten i kylskåpet så att den stelnar lite och dela sedan upp den i 4 delar. Forma dem till hamburgare.
Hetta upp oljan i en stekpanna och stek burgarna på medelvärme i 2–3 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna. Servera med dipsåsen och en fräsch sallad, gärna med asiatisk touch.

Receptet är hämtat ur boken ”Blodsockerkoll på 8 veckor – kokboken” av Clare Bailey och med Sarah Schenker. Foto: Joe Sarah Förlag: Bonnier Fakta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply