lunch & middag

Gryta med blomkål

Fick precis ett stort blomkålshuvud med mig hem och ville gärna göra något nytt med det. Det här receptet kom precis i rätt tid.

Till 4 portioner behöver du:
1 blomkålshuvud
4 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tumstor bit ingefära
1 grön chili
3 msk rapsolja
4 tsk gurkmeja
2 tsk malen koriander
2 tsk kardemumma
2 tsk spiskummin
2 tsk svartpeppar
salt
1 burk kokosmjölk à 400 g
1 knippe sparris
1 stor rödlök
1 msk rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
6 dl färsk spenat

Till servering:
4 dl kokt basmatiris eller annat ris
hackad salladslök
hackad färsk koriander
1 lime skuren i klyftor
sesamfrön

Gör så här:
Dela blomkålen i buketter och hacka stjälken. Skala och skär potatisen i bitar. Skala och halvera den gula löken och skiva den tunt. Skala och hacka vitlöken och riv ingefäran. Finhacka chilin.
Häll rapsoljan i en stor kastrull. Tillsätt gurkmeja, koriander, kardemumma, spiskummin och svartpeppar. Stek kryddorna i ungefär 1 minut. Tillsätt sedan lök, vitlök, blomkål, potatis, chili och riven ingefära. Rör om ordentligt så att allt blandas. Salta och stek på medelhög värme tills löken är mjuk. Tillsätt då kokosmjölken och låt koka i 15 minuter. Skiva under tiden sparrisen i trevliga bitar (ta bort den träiga änden). Skala och skiva rödlöken i tunna halvmånar, stek dem mjuka i 1 msk rapsolja, höj värmen, tillsätt vinägern och låt det koka ihop i 2 minuter.
Tillsätt sparrisen i grytan och låt koka i ytterligare 2 minuter. Ta sedan grytan från plattan och vänd ned spenaten. Servera grytan med koriander, lime, rödlök och ris som du blandar med salladslök. Strö gärna över lite sesamfrön.

9789174245868
Receptet är hämtat ur Siri Barjes bok ”Ett stekt ägg är också middag”. Foto: Johanna Åkerberg Kassel Förlag: Bonnier Fakta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply