lunch & middag

Kale caesar med skott

Grönkålen är ju liksom modern av allt grönt på nåt sätt. Fullspäckad med antioxidanter och smak. Lite tuggmotstånd. Men bladen blir ju så mycket godare med en dressing. Testa den här härligt krämiga caesar-varianten från Lina Wallentinsons ”Groddar, skott och mikrogrönt”!

För 4-6 personer behöver du:
5 dl blandade skott, t ex av solros, ärta och rucola
300 g grönkål
1/2 dl rostade solrosfrön
2 msk torkade vinbär (eller blåbär)
hyvlad pecorino till servering

Till dressingen:
1 äggula
1 riven vitlöksklyfta
1 msk + 1/2 tsk färskpressad
citronjuice
1 tsk dijonsenap
1 dl rapsolja
1 dl olivolja
2 dl finriven pecorino
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här:
Börja med dressingen. Mixa äggula, vitlök, en matsked citronjuice och senap med stavmixer eller i en matberedare.
Tillsätt raps- och sedan olivolja i en tunn stråle under fortsatt mixning. Blanda ner pecorino och smaka av med salt och peppar.
Riv kålen i mindre bitar. Lägg kål och skott i en bunke. Vänd med hälften av dressingen. Lägg upp på ett fat.
Toppa med solrosfrön, vinbär, hyvlad pecorino och klicka på resten av dressingen.

omslag
Receptet är hämtat ur Lina Wallentinsons bok ”Groddar, skott & mikrogrönt”. Foto: Lennart Weibull Förlag: Bonnier Fakta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply