lunch & middag

Vietnamesisk kyckling- och nudelsoppa

Pho Ga är enligt Tareq Taylor kanske den bästa snabbmaten i världen med sina fräscha grönsaker, kokt kyckling och en smakrik buljong. Jag vill nog påstå att det också kan vara den godaste…

För 4 portioner behöver du:
1 hel kyckling
1 gul lök
6 cm färsk ingefära
1 msk hela korianderfrön
5 kryddnejlikor
2 stjärnanis
1 krm hel kardemumma
1 kanelstång
2 msk fisksås
1-2 tsk salt
1 tsk rårörsocker
250 g platta breda risnudlar
4-5 salladslökar
1-2 röda chilifrukter
1 kruka mynta
1 kruka koriander
100 g böngroddar
2 limeklyftor
ev vietnamesisk srirachasås att servera till

Gör så här:
Lägg kycklingen i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Koka upp och låt sjuda i 1 timme. Ta upp kycklingen och lägg den på ett fat för att svalna. Skumma buljongen ordentligt och reducera – koka ner – den tills ungefär 1 liter återstår.
Dela den gula löken utan att ta bort skalet. Dela även ingefärsbiten. Hetta upp en stekpanna ordentligt och lägg i löken och ingefäran med snittytan nedåt. Stek på hög värme (utan fett) tills de är fint svedda. Låt korianderfrön, kryddnejlikor, stjärnanis, kardemumma och kanel rosta med i pannan i några minuter. Ta upp löken, ingefäran och kryddorna och tillsätt dem i buljongen. Häll i fisksås, salt och socker, koka upp och låt sjuda i cirka 30 minuter så att buljongen hinner ta smak av kryddorna. Sila därefter buljongen.
Rensa kycklingen och riv köttet i bitar (det blir finare än om du skär det med kniv). Koka risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Strimla under tiden salladslökarna och kärna ur och strimla chilin. Plocka bladen från myntan och koriandern. Häll upp buljongen i djupa skålar. Lägg i nudlar, kyckling, salladslök, chili, böngroddar, mynta och koriander efter smak. Pressa lime över. Vietnamesisk srirachasås är gott till.

9789174244786
Receptet är hämtat ur Tareq Taylors bok ”Mat som gör gott”. Foto: Peter Carlsson Förlag: Bonnier Fakta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply