lunch & middag

Ingefärslax med rotfrukter och hummus

Ett recept ur boken Magsmart – mat för en lugnare mage och bättre hälsa. Varför är då detta magsmart mat? Jo, för att lax innehåller omega 3-fetterna DHA och EPA som hjälper till när kroppen bildar antiinflammatoriska ämnen. Ingefära innehåller ämnen som minskar bildningen av inflammatoriska ämnen. Så när man äter dem ihop får man dubbel positiv effekt på inflammationer i tarmen och i resten av kroppen. Jo man tackar! Ett extra tack till rotfrukter och hummus som är rika på bakterievänliga fibrer.

För 4 portioner behöver du:
500 g laxfilé
5-7 cm färsk ingefära
4 msk tamarisoja

Rotfrukter
300 g sötpotatis (en liten eller en halv stor)
200 g morot (ca 3 normalstora)
200 g potatis (4-5 medelstora)
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk rosmarin

Hummus
400 g kokta kikärter (1 burk)
1 dl olivolja
3 msk tahini
2 vitlöksklyftor
2 msk spiskummin

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 170 grader
Skala och skär sötpotatis, morötter och potatis i 3-4 cm stora bitar. Behåll skalet på potatisen om du vill. Lägg alla rotsaker på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja och krydda med salt, peppar och rosmarin. Låt rotfrukterna bakas i ugnen i cirka 25 minuter.
Skölj kikärterna och mixa dem i en matberedare eller med en mixerstav tillsammans med hälften av olivoljan och lite vatten till en slät röra. Tillsätt tahini, pressad vitlök, spiskummin, salt, peppar och resten av oljan och mixa ordentligt. Om hummusen är för tjock, tillsätt lite mer olja och eventuellt lite vatten och mixa igen.
Lägg laxen i en ugnsform. Riv ingefära och blanda med soja i en liten skål. Häll hälften av sojablandningen över laxen och sätt sedan in laxen i ugnen, låt rotfrukterna stå kvar. Sänk temperaturen till 120 grader och ugnsbaka i 20-25 minuter. Ta ut laxen och rotfrukterna och servera tillsammans med hummus, sojasåsen och en grönsallad.

Magen kommer att tacka dig!

9789173630795
Receptet kommer från boken ”Magsmart” av David Jonsson. Foto: Frida Wismar Förlag: Fitnessförlaget

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply