lunch & middag

Kikärts- och morotssoppa med kardemumma

Soppa kan vara ett av världens bästa rätter. Varm eller kall, det går att få ner så mycket gott och nyttigt. Oftast är det billigt och rätt snabbt. Ylva Bergqvist måste hålla med, för hon har gjort en bok med 52 recept på olika soppor. Läs mer om Ylva och hennes kloka mattankar här.

Den här kikärts- och morotssoppan är en mild soppa med mycket smak och nyttigheter. Den som äter mejeriprodukter tar gärna en klick yoghurt på toppen.

För 4 portioner behöver du:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
500 g morötter
1 tsk mortlade kardemummafrön
2 msk lantbuljongpulver
3 dl kokosvatten
8 dl vatten
1 burk kikärter, ca 400 g
1 msk limesaft
salt
cayennepeppar

Till servering:
2 msk rostade sesamfrön eller furikake
olivolja av finare kvalitet
färsk koriander

Gör såhär:
Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i olja i en stor kastrull i cirka 5 minuter på medelvärme.
Skala och tärna morötterna. Tillsätt morötterna, kardemummafröna, lantbuljongpulver och kokosvatten. Fyll på med vattnet. Koka i cirka 15 minuter tills morötterna är mjuka.
Spola av kikärterna och lägg undan 1 dl till serveringen. Tillsätt resten av kikärterna och mixa soppan slät. Smaka av med limesaft, salt och lite cayennepeppar. Späd med mer buljong eller vatten om soppan blir för tjock.
Toppa soppan med kikärterna, sesamfrön, lite olivolja och koriander.

Tips! Lantbuljongpulver innehåller kryddor som gurkmeja libbsticka och persilja som ger en god smak till soppan. Du kan såklart ersätta den med grönsaksbuljong.

bok
Receptet är hämtat ur Ylva Bergqvists bok ”52 soppor”. Foto: Daniel Ohlsson Förlag: Bonnier Fakta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply