frukost mellanmål sötsaker

Ris á la Jenny

Vacker och välgörande dessert, eller mellanmål med mycket härlig smak.

För 6 portioner behöver du:
2 dl grötris
4 dl vatten
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 dl havremjölk
1 msk agavesirap
3 blodgrapefrukter (eller blodapelsiner för ett sötare alternativ)
1 granatäpple
chaikryddblandning eller kanel

Gör såhär:
Koka upp grötris och vatten och låt sjuda under lock på medelhög värme i ca 10 minuter. Det mesta av vattnet ska koka in.
Tillsätt kokosmjölk, havremjölk och agavesirap under omrörning. Låt svälla på låg värme i 30-35 minuter, utan omrörning. Riset ska kännas mjukt vid avsmakning, men all vätska behöver inte ha kokat in. Låt gröten svalna, den tjocknar när den blivit kall.
Skala grapefrukterna och skär dem därefter i 1 cm tjocka skivor. Dela skivorna på mitten, längs klyftorna, och sedan på mitten igen. Fortsätt tills varje skiva delats upp i lika många delar som det finns klyftor. Skär granatäpplet mitt itu och lägg halvorna i en skål med vatten. Gröp ur kärnorna under vattnet och sila av dem.
Portionera ut hälften av riset i serveringsglas. Pudra rislagret med chaikryddblandning eller kanel. Täck med bitar av blodgrape motsvarande en skiva. Komplettera med fler bitar om det behövs för att fylla ut till glasets kant.
Varva med ytterligare ett lager av ris, chai (eller kanel) och grapefrukt. Dekorera med granatäppelkärnor.

omslag
Receptet är hämtat ur Jenny Mustards bok ”New vegan–Det nya veganska köket”. Foto: Jenny Mustard Förlag: Max Ström

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Veganskt nytänk från veckans matinspiratör | HEALTHY LIVING
    28 oktober, 2015 at 13:40

    […] Healthy Dinner: Zucchinipasta med avokadopesto Melonrullar med tamaridipp Rutig sötpotatishalva Ris á la Jenny Kokosgrottor med […]

  • Leave a Reply