lunch & middag

Auberginesill

Den här ”sillen” kan du göra klar någon dag i förväg och låta den stå i kylen. Auberginen kan bytas ut mot ostronskivling. Såsen kan du variera med smaker du gillar eller efter årstid.

Du behöver:
Till auberginesillen:
1 mellanstor aubergine
1/2 msk salt
1 dl olivolja
1/2 dl citronjuice eller vinäger

Gör såhär:
Skala auberginen och dela den i skivor på längden, 1/2-1 cm tjocka. Salta och låt skivorna ligga ca 1 timme i marinaden. Lägg skivorna direkt på en torkbricka och torka dem i ca 4 timmar på 42 grader. När skivorna har blivit mjuka är de klara. Skär skivorna till små sillbitar, ca 4 cm långa, och lägg i fina glasburkar med lock i väntan på sås.

Till citron- och örtsås behöver du:
3 dl cashewnötter
2 dl vatten
2 vitlöksklyftor
2 msk näringsjäst
2 tsk örtsalt
zest och juice från 2 citroner
1 msk ljus misopasta
3 msk vinäger
2 msk olivolja
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad persilja

Gör såhär:
Blötlägg cashewnötterna i 3-5 timmar. Skölj dem noga. Lägg alla ingredienser utom dill och persilja i blenderna och mixa till en len sås. När du är nöjd med konsistensen tillsätter du hackade örter och häller såsen över de torkade auberginebitarna i glasburkarna. Låt stå några timmar innan servering så att smakerna hinner gifta sig. Förvara i kylskåp. Håller 3-6 dagar.

Till senapssås behöver du:
3 dl cashewnötter
2 dl vatten
1/4 solovitlök
1 mks miso
2 msk näringsjäst
3 msk vinäger
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 tsk gula senapsfrön
1 tsk svarta senapsfrön
2-3 msk dijonsenap
2 mks olivolja

Gör såhär:
Blötlägg cashewnötterna i 3-5 timmar. Skölj dem noga. Mixa alla ingredienser till en len sås. Häll såsen över de torkade auberginebitarna i glasburkarna. Låt stå några timmar innan servering så att smakerna gifter sig. Förvara i kylskåp. Håller 3-6 dagar.

box
Receptet är hämtat ur Linda Nilssons kokbox ”Rå mat”. Foto: Peter Westrup Förlag: Lux Publica

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Auberginesill och rå ceasarsallad från veckans inspiratör | HEALTHY LIVING
    2 oktober, 2015 at 11:01

    […] Nilsson med sig av fem recept. Du hittar följande inspiration på Healthy Dinner: Rå ceasarsallad Auberginesill Hasselnötspaj med chokladtäcke Raw brownie utan nötter Falafel med medelhavsgrönsaker och […]

  • Leave a Reply