lunch & middag

Tamarilax, zucchinispaghetti, sparris och broccolini

För 4 portioner behöver du:

Tamarilax:
600 g laxfilé med skinn
salt
malen svartpeppar
2 msk olivolja
1/2 msk tamarisoja
1 msk oliv- eller avokadoolja

Zucchinispaghetti:
1 zucchini
2 msk hackad persilja
2 msk hackad basilika
1 vitlöksklyfta
4 msk oliv- eller avokadoolja
8 körsbärstomater
2 msk hackade nötter, t ex cashewnötter

Ångad sparris:
1 knippe grön vild sparris, eller späd grön sparris
1 bambublad eller bindgarn

Ångad broccolini
1 knippe broccolini

Tillbehör:
lime eller citron i skivor

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 150 grader.
Salta och peppra laxen, låt den stå i 10 minuter i rumstemperatur. Stek laxen i olja med köttsidan nedåt. Vänd och stek i några minuter på andra sidan också. Lägg in laxen i ugnen och låt den stå i 10 minuter. Blanda tamarisoja och olja och pensla på fisken.

Svarva zucchinin på en grönsakssvarv eller strimla den supertunt. Välj mellan att servera den rå och att doppa ner den hastigt i lättsaltat kokande vatten. Skala och hacka vitlöken. Mixa den med örterna och tillsätt oljan. Blanda zucchinin med örtoljan före servering. Dela tomaterna och vänd ner dem. Toppa med hackade nötter.

Knyt upp sparrisen. Lägg den i en bambuångkokare eller ångugn och ånga den i 5-6 minuter. har du ingen ångkokare kan du koka upp vatten i en kastrull, lägga i en sil med sparrisen och sätta på locket. Eller koka sparrisen i 2-3 minuter. Gör likadant med broccolinin.

Servera laxen med zucchinispaghetti, sparris, broccolinin och lime eller citron.

Tips! Det är gott att tärna ner en avokado i zucchinin. Hittar du inte broccolini kan du använda vanlig broccoli.

omslag
Receptet är hämtat ur Elisabeth Johanssons bok ”Clean Cooking”. Foto: Wolfgang Kleinschmidt Förlag: Bonnier Fakta

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply