lunch & middag

Sally Voltaires vegansallad

En mättande sallad som verkar vara favoriten på Sallys restaurang. Går att variera i oändlighet förstås, men Sally använder alltid minst en baljväxt och grönsaker efter säsong som hon marinerar i den örtiga dressingen.

För 2 personer behöver du:
Örtolja (se recept nedan)
2 rågade msk grön ärthummus (recept nedan)
2 rågade mask kikärtshummus (recept nedan)
2 dl kokta gröna linser (gärna puylinser)
1 näve rädisor, tunt skivade
1/2 zucchini, tunt skivad
1 näve babyspenat
1/2 rödlök, tunt skivad
några salladsblad (gärna olika sorter) rivna i mindre bitar
fruktkött från 1 avokado, skivad
2 msk hasselnötter, rostade
1 msk gojibär
salt
svartpeppar

Såhär gör du:
Förbered örtoljan, den gröna ärthummusen och kikärthummusen. Blanda linser, rädisor, zucchini, spenat och rödlök med det mesta av örtoljan i en skål. Smaka eventuellt av med lite extra salt och peppar. Ta fram två tallrikar och lägg några salladsblad i botten. Lägg på lins- och grönsaksblandningen. Lägg en rejäl klick av båda hummussorterna ovanpå samt den skivade avokadon. Toppa med rostade hasselnötter och gojibär. Servera med det som är kvar av örtoljan vid sidan av.

Örtolja:
Du behöver:
2 dl örter med stjälken kvar (välj örter efter tillgång och ta gärna mer än en sort)
1 vitlöksklyfta, grovhackad
saft från 1/2 citron
1 dl kallpressad rapsolja eller olivolja
salt
svartpeppar

Såhär gör du:
Mixa örter, vitlök, citronsaft och olja. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med lite vatten eller mer olja om dressingen känns för tjock.

Grön ärthummus
Du behöver för 5 dl:
500 g gröna ärter
2 dl kallpressad olivolja
1 msk tahini
saft från 1/2 citron
1 kruka mynta
salt
svartpeppar

Såhär gör du:
Mixa ärter, olja, tahini, citronsaft och mynta. Smaka av med salt och peppar.

Kikärtshummus
För 5 dl behöver du:
500 g kokta kikärter
2 msk olivolja
saft från 1 citron
4 msk tahini
ev 3 msk vatten
1/2-1 tsk spiskummin
1/2 tsk sumak (kan uteslutas)
salt
svartpeppar

Såhär gör du:
Mixa kikärter, olja, citronsaft och tahini till en krämig hummus. Späd eventuellt med lite kallt vatten om hummusen känns för tjock. Smaka av med spiskummin, ev sumak, salt och peppar.

9789174244717
Receptet är hämtat ur Sally Voltaires bok ”Sally Voltaires mat”. Foto: Stefan Anderson Förlag: Bonnier Fakta

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Sallader som mättar och frestar – här är recepten | HEALTHY LIVING
    21 augusti, 2015 at 06:55

    […] Sally Voltaires vegansallad […]

  • Reply
    Lyxiga sallader och raw glass i Sally Voltaires nya bok. Här är recepten! | HEALTHY LIVING
    17 juli, 2015 at 15:34

    […] här recepten ur Sally Voltaires bok hittar du i bloggen Healthy Dinner: Vegansallad Raw […]

  • Leave a Reply