lunch & middag

Mexikansk afton – men utan ballongmagen

Ny vecka och ny matinspiratör. Här är Sofia Antonsson – kvinnan som ser det som sin uppgift att utrota ballongmagarna!

Vem är hon: Sofia Antonsson är dietist, författare och driver företaget IBSfri. Hon står bakom boken Lugn mage med god mat och är nu aktuell med uppföljaren Mer lugn mage med god mat (LAVA förlag).

Matfilosofi: Ren och enkel mat utan gluten.

Tre råvaror som alltid finns hemma? Ägg, bladspenat och lax.

För snabb näring: En smoothie med bär, grönkål, ingefära, gurkmeja, havremjölk och kokosolja.

Om veckans recept: Mat utan gluten, laktos, lök och vitlök eftersom de är de största symtombildarna vid IBS.

Läs gärna mer om IBS och hur du kan lugna tarmarna här. Veckans första recept – en färgklick i vintermörkret.

mer lugn mage receptbilder_Sida_3
Kyckling med salsa och svart ärtris

Bara för att det inte alltid ska smaka salsa på fredagen slog vi till och testade den här en helt vanlig vardag –och fick lite vardagslyx på köpet. Gott! Ska bli kul att se om våra magar gillar det också!
Sofia låter hälsa att det är bra att mixa salsan först av allt och låta den stå en stund så att smakerna kommer fram.

4 portioner
200 g svart ris
500 g kycklingfilé
2 tsk rökt paprikapulver
2 paprikor
valfri olja
150 g frysta gröna ärter

Salsa
2 salladslökar (gröna delen)
1 stor tomat
1/2 kruka koriander
1 chilifrukt
2 lime, saften
2 tsk balsamvinäger
1 msk japansk soja

Till servering

laktosfri gräddfil
fetaost (ev laktosfri)
hackad koriander

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Salsa:Finhacka salladslök, tomat, koriander och chili. Mixa alla ingredienser till salsan med en stavmixer eller i en matberedare.

Koka riset enligt anvisning på paketet. Krydda kycklingen genom att massera in paprikapulvret. Lägg filéerna mellan två bakplåtspapper och banka ut dem till ca 1 1/2 cm tjocklek. Skär paprikan i bitar och häll över lite olja. Baka kyckling och paprika på bakplåtspapper i ugn ca 25 minuter. Tina ärterna snabbt i lite varmt vatten och blanda med riset. Servera kycklingen med ärtris, salsa och gräddfil. Smula eventuellt över fetaost och hackad koriander.

Mer_lugn_mage_med_god_mat_omslag_1014

Receptet är hämtat ur boken Mer lugn mage med god mat. Foto: Pontus Johansson

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply