Healthy Mind Träning

Därför är träning som sex

”Jag tränar regelbundet året runt för att det formar min rumpa, gör mig snabbare och så för vikten”.

Ovan är praktiska, faktiska resultat av fysisk aktivitet (vi blir dessutom smartare, men det är det inte så många som tänker på) och det är säkert ofta ovannämnda saker man tänker på INNAN man börjar träna.
Men har ni tänkt på hur sällan (typ aldrig) man hör någon som tränar mycket, säga just de orden?
Snarare hör man fraser som ”jag rör mig för att jag ääälskar det och mår inte bra annars. Jag är beroende, I just looooooove it”.

Provocerande hurtfriskt.
Men helt sant!

Jag tror faktiskt inte att NÅGON som tränar mycket gör det för BARA fysiska resultat. Möjligen tror de att de tränar därför, men det håller inte. Vi människor är mer känslostyrda än så.

Jag tror att vi hurtbullar svettas, snorar, andas, står på händer, springer, gör konstiga positioner, lyfter tunga saker etc., för att vi behöver det lika mycket som vi behöver sex och mat.
Det är ett driv. Vi är människor och söker njutning och vi njuter av sex, mat och fysisk aktivitet.
Den icke invigda tänker nu möjligen ”men vaddå – träna är väl fasen ingen njutning”. Men… vänta lite:

Mjölksyra i sig är kanske inte njutning just för stunden, men dopaminpåslaget som sker efter fysisk aktivitet (samma påslag som efter sex, god mat etc) är så skönt och belönande att vi blir beroende av det.
Det är därför du (när du tränat regelbundet ett tag) får ett träningsberoende och kanske blir tjurig om du inte får röra dig. Du längtar efter tillfredsställelse helt enkelt, och träningen är ditt verktyg för att få det.

Visst, du kan ju välja en svängom med karamellkungen eller ett riktigt bra ligg också (gör det ibland såklart, speciellt sexet), men… väljer du bara ”kungen” för att bli tilllfredsställd så missar du ju alla andra effekter (rumpan, bli smartare etc som jag skrev i början av inlägget).

So… jag avslöjar härmed alla ”träningsfanatikers” hemlighet. Vi tränar. För att det är som sex.

Hur kan det vara så?
Förenklat: Vi är fortfarande ritade enligt samma ritningar som när ”att springa” (bort från lejonet, eller för att fånga mat) var lika viktigt för överlevnad av arten som att äta och ha sex.
För att vi inte skulle dö ut fungerar vi därför så att dessa aktiviteter ger en känsla av njutning. Så att vi vill göra det igen. Smart!
Är ni med på mitt resonemang? Om inte, läs boken Hjärnstark. Mkt bra.

Nu ska jag träna lite innan jag hämtar på förskolan.
Hepp!

Ps. Du som nystartar och kanske börjar känna att den sedvanliga ”dippen” är på g. Fortsätt! Snart är du över puckeln och ja… du fattar ju enligt ovan hur grymt nice det är.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    petra
    6 oktober, 2016 at 14:23

    JA…. för mig är löpningen som meditation.. att ta en halvtimme efter en lång dag på kontoret framför datorn innan hämtningen på fritids är guld värd.. Känner det nu mer än någonsin när jag åkt på hälsporre.. Hmm, tja det finns annat att träna men…..

  • Leave a Reply