Okategoriserade

Träning… För att du är värd den!

20130227-194535.jpg

Har fått frågan några gånger nu… Varför en blogg om träning på en bakdrottnings sajt?

Ett kort svar skulle kunna vara: varför inte? Hellooo – älskar man kakor är det bra att älska träning ;).

Om jag ska utveckla det lite mer så har jag en mycket genomtänkt förklaring…

Såhär:

Liksom inredning, vackra saker, trädgårdsarbete och god mat bör
träning vara något du GER dig själv, något du UNNAR dig själv för att du respekterar dig själv och värdesätter ditt eget välmående.
Träning ska inte vara något du tvingar dig till eller straffar dig med när du ”ätit onyttigt”. Med ett sådant resonemang är det näst intill omöjligt att göra träningen till en livsstil (för vem vill ha en livsstil där piskan viner så fort man njutit lite av något gott?) och för att du ska må bra i kropp och knopp resten av livet är det just en livsstil, en naturlig del av ett skönt liv, som träningen behöver vara.

Visst… ska man anlägga en ny trädgård på en vildvuxen ogräsäng så krävs lite slit och då är visionen, målbilden viktigt för att orka.
Samma sak om man har kilon att tappa, eller ett fysiskt mål man vill uppnå.

Men att småpåta, ta hand om och vårda sin omgivning är njutningsfullt, och på samma sätt kan det vara med din kropp!
Ja, det kan vara slitigt i början, men när ogräset sakta men säkert försvinner och man ser allt det vackra och livskraftiga som också finns där, när kroppen vaknar, strålar och tar den plats den förtjänar – då känns det härligt.

Till syvene sist handlar det om balans – för ja(!!!) en kaka bakad med kärlek och bra råvaror kan vara hälsa – i allra högsta grad. Men bara om du verkligen känner smaken, njuter och tar in nyanserna – det söta, syrliga, mustiga… Mmmm! DÅ är kakan hälsa för din själ.
Men om du äter den utan att njuta, och kanske dessutom med dåligt samvete efter – fråga då dig själv vad för gott kakan gjort för dig? Och ännu värre, om du väljer nåt halvdant slask att döva ditt sug med och dessutom tampas med skuld efter – hellooo, några sekunders halvnjutning, är det värt det?

Samma sak här – med träningen. Om du tränar något som får din kropp att må bra och fungera optimalt så är det hälsa det handlar om. Men om du piskar dig till träning du inte tycker om – är det hälsosamt? Och hur ska du få den till en skön del av ditt liv? Jag menar – återigen – hur länge står man ut med att piska sig?
Skrev om det där med piskning och träning hos ToppHälsa för ett tag sen. Tror många behöver tänka till kring det…

Det betyder inte att träning alltid är skönt – nej utnyttja din kropps fulla potential, ta i, pressa dig, skrik om du behöver, men hämta kraften inifrån och njut av alla färdigheter du och din kropp besitter. Du är stark. Du är cool. Tro på det. Äg ditt välbefinnande. Äg ditt liv. Äg dina känslor. Var allt du kan vara – för att du är värd det!

Så…

Vad ska du unna dig? Att dansa? Att simma? Promenera i vårsolen? Boxas? Eller kanske att cykla så att svetten forsar på ett spinningpass?
Du bestämmer – bara gör det: och njut av känslan du får som betalning!
Äg!

20130227-194557.jpg
Du som vill förgylla solsemestern med lite träning. Håll utkik efter Apollos fina resmagasin, jag ger lite övingar i senaste numret. Många bra reportage i den faktiskt, för er som gillar att läsa om resor.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Emma
  27 februari, 2013 at 19:14

  kloka ord!

 • Reply
  ulrikamagnusson
  28 februari, 2013 at 08:48

  Härligt ord ÄG! Tack <3

 • Reply
  Nina
  28 februari, 2013 at 13:32

  Måste bara skriva och säga tack! Precis det där jag försökt formulera när jag pratat med kära vänner och kollegor som kör stenhårda dieter eller gått ihop i pakter där de inte får äta godis på ett år för att de bara ska gå ner i vikt. För vad?! Detta är inga överviktiga tjejer som behöver ta till drastiska medel för hälsans skull utan helt vanliga fina och i vanliga fall kloka tjejer som piskar sig själva i onödan. Hälsa måste ju handla om mer än bara vikt! Och vad hjälper det att ha en snygg smal kropp om man inte får njuta fullt ut av livet? Blir man lycklig då? Nej jag tror att hälsa måste handla om att må bra i hela kroppen och själen, glädje i stället för tvång och piskor. Tror jag tar och beställer din bok på direkten så jag får läsa mer av dina klokheter :)

  Ha en jättefin dag, kram!
  // Nina

  • Reply
   healthyliving
   28 februari, 2013 at 19:55

   Tack för fina ord Nina, vad glad jag blir :)

 • Reply
  Träna? Eller inte...? | Sofine Design
  3 mars, 2013 at 09:59

  […] Erikas mitt-i-prick inlägg och känner att nu är det banne mig dags att plocka fram träningsviljan igen. Problemet är att […]

  • Reply
   healthyliving
   4 mars, 2013 at 20:38

   Åh vad bra skrivet! Kom igen nu. Du har ju allt – go!

  Leave a Reply