Mind

Det är inte farligt att vara ensam.

FRÅGA: Hej Elin! Tack för en bra blogg. Jag har följt dig i några år nu, men jag har aldrig kommenterat här tidigare. Jag har en lite udda fråga kanske, men händer det någonsin att du känner dig ensam i livet? Om du gör det, hur hanterar du det isåfall? Kram

SVAR: Hej och tack för din kommentar. Självklart finns det stunder i livet då jag känner mig ensam och så är det nog för alla människor. För mig går det lite i perioder och det finns absolut stunder och dagar då det bara känns hemskt att behöva vara ensam. Oftast så får jag den känslan då jag är lite extra trött och känner mig ”allmänt vilsen”. Jag tror dock att det är bra att tvinga sig själv att vara själv i de stunderna. I slutändan så måste man ju kunna hantera ensamheten på egen hand. Att känna sig ensam är ju oftast också bara en känsla som inte alls stämmer med verkligheten. Jag vet att jag alltid har familjen ett samtal bort tex. Jag har inget bra svar på hur man bäst hanterar ensamhet, eftersom det är så individuellt. När det kommer till mig själv så har jag några saker som brukar hjälpa. För det första så har jag testat att försöka skriva ner mina tankar och känslor på papper. Att formulera dem i faktiska ord hjälper mer än vad man kan tro. Då får man oftast en bild av varför man känner som man gör också. För mig hjälper det också att prata med de människor som jag litar på allra mest. Att bara be dem lyssna utan att försöka förstå kan vara väldigt skönt. Ibland är det bra att få berätta utan att få råd eller åsikter.

Att alltid har folk omkring sig när man känner sig ensam kan vara ett väldigt enkelt sätt att hålla känslorna på avstånd, ett sätt att kanske slippa fundera, analysera, grubbla etc. Jag tror att ju mer man ”bekantar sig med sig själv” i ensamhet, ger sig själv egentid och ro, ju mindre ensam känner man sig. Att trivas i sitt eget sällskap handlar ju också om att faktiskt trivas med sig själv. Att kunna trivas med känslan av att man inte är beroende av andra människor för att må bra eller bara glad. Det är fantastiskt att umgås med familj och vänner, jag säger inget annat. Men det är också fantastiskt att kunna trivas i sitt eget sällskap och att kunna hitta sätt att må bra på egen hand. För när det väl kommer till kritan så måste vi lära oss att stå ut med oss själva resten av livet. Å att vårda den relationen gör allt så mycket lättare. Våga vara ensam och försök att hitta knep som gör att du kan hantera jobbiga känslor, även på egen hand.

KRAM på dig

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply