Browsing Category

Reflektion

mindfulness Reflektion

Blanka klippor

Blanka svarta klippor som sköljs om och om igen av vågor och vitt skum. Solen ligger på ibland och ger glans och glitter till havet och klippan. Snett till vänster över mig svävar två tärnor, vilandes i motvinden som barnens flygdrakar. Sittandes här själv ger ingen rastlöshet. Det är som att sinnena får så mycket att man inte behöver gå någonstans.

I det här havet framför mig är min pappas aska strödd. Det gör det ännu mer vackert och innehållsrikt, som om det bar en personlig historia jag kan relatera till dessutom. Jag kan komma hit och välja att möta honom om jag vill, som i en minneslund.

Just nu blåser det ganska mycket, det är inte så varmt och inga andra är här och solbadar. Det är bara jag med skog bakom mig, klippor så långt jag kan se och hav med bred horisont framför mig. En sån här timmes självvald ensamhet fyller mig – eller tömmer – så skönt. Som om inget annat kunde ge samma sak. Det har troligen något att göra med min uppväxt här. Att det sitter i både gener och tusentals timmars vistelse vid hav, klippor och måsar . Att jag har varit i den här miljön samtidigt som jag har vuxit – på längden, i anden i cellerna. Den här fria stunden har jag väntat flera dagar på. Fri och fyllig. Tänk – en timme, så svårt att hedra och när den kommer, så tydligt näringsrik. Man måste komma ihåg det om man är en sån som hämtar sin energi i avskildhet. Be om det, ordna för det, även om det tar emot.  Och det är i möjlighet till gemenskap och familj som det är som bäst – när man vet att man har allt det där rika, grundade och trygga på en armlängds avstånd – det är då man kan slappna av och njuta av egna stunder, man vet att man blir uppfångad igen av någon som saknar en och som man saknar – en timme, dag eller vecka senare.

När jag inte satt och tittade ut över horisonten och klippornas vackra gråskalor, så läste jag i boken om Fransicus av Assisi. Har bara börjat, men den känns intressant. ”Att leva Helhjärtat” av Ted Harris, präst och journalisten Carolina Johansson. Den inleds med följande citat av Tomas Transströmer:

”Skäms inte över att du är människa, var stolt! Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt. Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”

xc

 

Reflektion

Hugga tag i

När jag behöver lite ny energi, så sorterar jag eller organiserar jag något. En låda, en byrå, en garderob. Eller så städar jag badrummet – med doftande rengöringsmedel och någon ny trasa :)
Det låter ju som en 50- tals hemmafrus klämkäcka råd, men det funkar faktiskt, prova!
Man hugger liksom ” tag i”.

Och har du något liknande som ligger och drar och du känner att du skjuter framför dig som vore det oöverstigligt – ta tid, hur snabbt kan du göra det, eller ge det en begränsad tid med timer – ”15 minuter ger jag det här”.  Det ger rätt perspektiv på hur lite egentlig tid det kommer att ta av dina 24 timmar per dygn.

När vi ändå håller på :) Jag brukar också skriva upp en uppskattad tidsnotering bakom varje punkt mina dagliga”to do lists”. Då blir det en känsla av ram kring varje uppgift och en rättvis tanke på hur lång tid något egentligen tar eller inte tar. Ofta tar ärenden eller träning inte så lång tid, medan man i huvudet ofta ger det onödigt mycket plats och stånk och ” jag har så mycket att göra” känsla.

Det var bara det för den här gången :)

xc

mindfulness Reflektion

7 saker att göra i sommar

7 saker att göra i sommar utan inbördes ordning:

 

Skriva dagbok, på morgonen, kvällen eller mitt på dagen, som börjar med:  Jag vill skriva om –   och så bara låta pennan flyta på papperet med vad som helst.

Lyssna på varje sommarprat kl 13.00 på p1.

Gå i flipflops som standard.

Ha shorts som standard med tjocktröja till om man måste.

Lyssna på ljudböcker medan man städar, målar, trädgårdsfixar. Tips: Jojo Moyes, lagom feelgood :)

Äta jordgubbar som mat.

Se, känna, lukta, höra mer.

Och så hade jag en till… spela Lionel Richie ( tack Fredrik för nygammal inspiration!)  Anna Ternheim eller Thomas Andersson Wij 

xc