Browsing Category

Reflektion

Reflektion

Fäder

Fars dag. Jag behöver inte gå långt för att hedra min egen pappa. Han finns inuti mig. Hans gester och röst, blick och livssyn. Jag tänder ett ljus i kyrkan, men mest för att samla mitt samtal och kontakt med honom kring en plats och stund i avskildhet. Jag har lika mycket att tacka honom för nu som när han levde bredvid i jordelivet, han hann göra sitt jobb som min pappa väl – på ett sätt som gett mig glädje och trygghet i mitt unga och vuxna liv.

En far – han är (i de bästa och flesta fall) oftast den första vännen snarare än omvårdare. Den som lyfter till större och modigare insatser, fostrar till ambition och moral, skrattar och busar och beskyddar men kanske på håll. Som uppmuntrar till frihet och självförtroende.

Fäder. Det har något kraftfullt över sig. En viss klang. De blir ihågkomna tillsammans med minnen och inflytande. De är viktiga. Man vill vara stolt över sin far, också att han ska vara stolt över en själv .

Det här är er dag. Njut den och förvalta er fadersroll!

xc

Boktips mindfulness Reflektion träning

Självsamhet, boktips, kreativitet och fågelbord

Klockan är nio, jag sitter framför mitt skrivbord och fönster, nyss hemkommen från skolskjutsning och morgonjoggen i skogen med hunden. Det var en minusgrad ute, så nu efter dusch och kaffe så känner jag mig så där skönt kontrastrik och cirkulerad i huden.

Har satt upp ett hemsnickrat fågelbord på min balkong framför mig, så att jag ska få ha domherrar och tagoxar flygandes förbi som sällskap. Tyvärr verkar de lite rädda för att sitta på ett fågelbord utan tak…. Måste snickra om. Det finns något mysigt med att ge någon mat… att någon, i det här fallet fåglar, vill komma och äta hos mig… att de hittar lite gott här när det är kallt ute.

När jag sprang i morse fick jag som vanligt några klara insikter, de kommer alltid efter några sköna hundra meter :)  precis som att de suttit fast någonstans i kroppen och skakas fram av löpstegen och andetagen!  Jag tror att jag har tappat lite av min kreativitet, och jag måste ta tillbaka den! Min främsta naturtillgång och valuta, resurs och tändvätska! Jag har inte värnat om den som jag gjort tidigare, har inte satt mig i förutsättande lägen för att odla den och uttrycka den mer frikostigt den senaste tiden.

Kreativitet kräver både avskildhet och stimuli, och framför allt när den utforskas och är i uttryckande läge – behöver den få obruten tid och ostördhet. Och för mig är det en stor känsla av mening att vara i ett kreativt skapande läge. Att skapa är bästa sättet att lägga uppmärksamheten utanför sig själv och småsaker. Går man in i skapandets natur, känner man av livet i sin egen form. Livet och universums första och mest genomträngande funktion är kreativitet. En idé som manifesteras i något.

För att kunna vara kreativ, måste man in i huvudet på sig själv, eller som Linus Jonkman säger det i sin bok ”Självsamhet” – in i sitt huvudet som sedan tar en ut i kosmos.
Han menar också på att få stora idéer har kläckts av en kommiteé , men däremot av en solitär – dvs, en enskild människa i avskildhet. Och just ordet solitär, känns mer rätt beskrivande av en självvald positiv upplevelse när man är själv, jämfört med ordet ensam.
Fick boktipset av min goda Springtime kollega Annika och har precis börjat lyssna på den här boken och ÄLSKAR den redan. Jag inser hur viktig den kan bli för många – som känt sig missförstådda för att de får sin energi mest när de är själva snarare än i sociala sammananhang, hur vi många gånger i samhället uppmuntrar barn som vuxna till att ta mer plats – snarare än att också uppmuntra till att kunna umgås med sig själv utan yttre stimuli, Försjunka lite i dagdrömmeri, njuta av vad man kan uppleva när det bara är jag och livet så att säga. Linus menar också att självsamhet är grundtillståndet i livet även om vi också är sociala varelser och behöver interagera med andra – vi föds själva och dör också så.

Hursomhelst – jag rekommenderar boken – att lyssna på eller läsa.
Jag rekommenderar också att sätta upp fågelmatare, springa morgonjoggar och yinyoga innan frukost. Jag rekommenderar att ha perioder av egen tid bortom det vanliga småpratet, rastlösa fixet, telefontittandet och städandet, för att få kreativiteten och reflektioner att blomma – och sedan göra något med det som kan bli till bröd för andra.

Ha en trevlig tisdag.

Xc


mindfulness Reflektion träning yoga

Intensiv och härlig oktober

Just nu finns tid vid skrivbordet för första gången på länge. Inga löv kvar på rönnen, den här årstiden är den fulaste vi har i Järvsö. Lerigt och tomt, allt väntar på snön som ska skyla över och ge en ny glans till miljön. Har haft minutschema i ett par veckor nu… det blir så ofta i oktober.  Resor och jobb och utvecklingssamtal och lövkrattning och ensam hemma med hushållet och bilskjutsning och mat. Kan vara uppfriskande ibland, men kontrasten sedan att äntligen få kontroll över städ och tvätt och attgöralistan är tillfredställande! En tom dag för alla de där fixen – både som efterhandsstädning men också för att fixa inför resa med barnen till Monte Gordo på lördag, där vi möter upp med Peppe.

Efter en ljuvlig vecka på Mallis med Springtime – suveränt jobb, kollegor och inte minst att få vara med P igen, kom jag hem några dagar innan jag åkte till  Båstad torsdag – söndag , där jag bodde på mysiga hotel Skansen precis vid havet och presenterat på höstens Energidagar  – det som Joelina startade för 5 år sedan med 22 delatagare och nu rymmer ca 200 på 3 dagar. Alltid trevligt, alltid proffsigt, alltid bra föreläsare/instruktörer/kollegor!

Jag började med en ”egen” dag på fredagen, där jag hade yoga, freepower, föreläsning, afro och yin för 50 tjejer/kvinnor. Den röda tråden genom dagen var att låta kroppen komma till tals som sin egen ”b e i n g” –  lita på den, ge den sin uppmärksamhet, låta olika delar få säga sitt och att ge den omvårdnad och kärlek men också njutning och glädje. Det verkade gå fram och hem <3.

På lördagen hade Brita Zakarias föreläsning och klass, och Jorge Mix och jag. Trevligt att spendera kvällen med intressanta samtal med Kalle (Svett & etikett) Brita, Jorge, Johanna Andersson och Joelina. Det var också spännande att ha drivna mediapersonligheter med på yin för första gången –  de upplevde att det fanns något bra där för dom :) .

I måndags spelade jag in Soma Move release 14 med Linus – det är alltid kul och ganska enkelt. Vi vet vad vi vill ha, och vi har så lätt för att samarbeta och föra fram det bästa. Det är en ynnest med detta fruktbara samarbete. Vi lämnar alltid våra möten med mer energi än tvärtom!

I tisdag och onsdags hade jag bekanta från Springtime Travels styrelse och ägargrupp på egen privat Soma Move utbildning här uppe i Järvsö hos mig :) Väldigt trevligt att få prata och umgås också med en välutbildad, ödmjuk och skarp 23 åring  och en lika trevlig och mycket rutinerad mamma :) .

Men idag – nu finns tid att samla ihop… började med lång promenad med hunden i skogen, sedan packa ihop löven i trädgården, lägga i frön i fågelmataren, torka golven, diska, sätta på en tvättmaskin, skriva en att göra lista.. Nu är kl 11.00 och jag dricker förmiddagskaffe och ska parallell lyssna in mig på ny musik och betala räkningar och posta tröjor. Och en massa andra fix.

xc

PS… i samma sekund som jag avslutade ovan inlägg, ringer dom från skolan och säger att Zoe har fått en lus…  ha ha, där försvann min obegränsade lugn och ro och tid som jag föreställt mig för dagen – som en läxa, en påminnelse att inte förutsätta hur saker kommer att bli, men försöka hitta chill ändå och att ta vara på tiden och göra det viktigaste när man kan. Nu blev det dock en mysig lunch för oss på Järvsöbaden och en brasa hemma.