Browsing Category

mindfulness

mindfulness Reflektion

Tunn hinna

I dag är mitt soundtrack så här ungefär.

Min hinna mellan omedvetet och medvetet liv är tunn. Gör mig skör men också levande. Mer transparent för drömmar, längtan, sår och skönhet. Kanske lite mer snörp vid hjärtat. Känslor, minnen och förnimmelser tränger lättare fram utan motstånd vid denna tidpunkt i cykeln hos alla kvinnor.

Rörelserna jag gör idag är tillbakalutade, min hud känns lugn mitt ansikte mjukt. Orden hålls helst inne, ljudlösa.
Det är den tiden på cykeln då mitt andra förberedda ciruklations system mjuknar och släpper ut, eftersom det inte blev något barn vid förra ägglossningen. Hormonerna sänkta, sinnet lite mer i behov av att dra sig tillbaka. Också det i linje med den kvinnliga naturen. Tänk om vi skulle anamma gamla tiders eller urbefolklingars tradition att dra oss lite undan ett par dagar i månaden. Vi kan ju göra det utan att det märks så mycket, kanske mest för oss själva. Bli tystare, gå längre promenader, röra oss långsammare, skriva mer, dagdrömma mer. Se med öppna ögon. Tillåta hinnan att vara tunn.

Jag har börjat ( typiskt lagom till de sista åren av min menstruation ) förstå det här sambandet och tycka om det förutsagda. Först skärpa och irritation mot allt och alla – sedan mjuknar det och jag blir istället som en kattunge mot allt och alla och inte särskilt explosiv på något plan. Jag ser dessa dagar som en tillgång, att kunna få fatt i den här djupare känslan utan att behöva kämpa fram den. Försöker utnyttja den till att skriva, yoga, dansa, fotografera. Jag söker inte aktivt något sällskap eller social aktivitet, håller mig gärna mer stilla. Som idag.
Vaknade till den här musiken och har haft den genom hela morgonen, gått lång vinterpromenad och sedan suttit vid mitt skrivbord framför fönstret och fåglarna och skrivit och läst lite. Skulle egentligen betalt fakturor innan kl 10.00 för att de skulle komma i tid, men tog beslutet att det här är tillståndet inte skulle slösas på ett sådant rutinärende.
Den här texten är dessutom mera värd än att sköta admin fläckfritt för mig.
Xc

mindfulness Reflektion

Tack och Hej

Ute snöar det romantiskt. I kväll har vi nyårsmiddag med Erika och Martin. På datorn spelar jag Super Trouper med Abba och kanske, kanske börjar jag få någon slags stämning för ett årsskifte.  I förmiddags när jag var ute och joggade och samtidigt ( !) pratade i telefon med min bror – konstaterade jag att det här året var lite utan varken jul eller nyårsstämning. Nästan en kollektiv känsla – som om vi alla på ett sätt inte kan göra så stor skillnad på vardag och helg. Kanske är det därför, kanske för att året bestått av så mycket andra intryck att storhelgerna bleknar. Hur som helst, så har jag redan gjort mig en litet bokslut på året för mig och min familj. Det känns skönt att göra det – lyfta händelser, resor, nya vanor, utvecklingssprång hos barnen, jobbmässig framgång, vad som var roligt, vad vi vill förändra lite om vi kan osv. Det har varit ett bra år på många sätt. Vi växer allihopa, enskilt och i våra relationer. Lär oss nya saker och når målsättningar och delar förhoppningsvis med oss till andra.

Nästa år är jag uppbokad uppdragsmässigt helt fullt  fram till höst – vilket gör att jag också kan styra upp min tid och energi mellan dessa på bästa sätt. Jag kommer att fortsätta på Skepparholmen med uppdaterade klasser på Holistic Boost, ha Soma Move utbildningar, ett större release släpp för våra instruktörer, jag och Linus ska utveckla en ny spännande och skön förlängd tjänst till Soma Move. Jag ska vara på  Teneriffa och i Palma med Springtime ett antal veckor, ha mina Holistic Camps och fortbildningskurser i Järvsö i sommar. Freepower och Floorwork ska utvecklas med instruktörsmaterial och kurser ( sommar och vår). Energidagarna i Båstad, Gerdahallen i Lund, Åre Workout, föreläsning på Yogagames i Gbg. Tröjor ska fortsätta säljas och utvecklas med försäljning på vår och Yogobes webshop. Jag ska skriva på och spela in fler meditationer i studion och ha tisdagsyoga på Järvsöstudion. Privat ska jag fortsätta rida med min dotter, jogga, skriva och börja baka mer bröd. Jag ska läsa mer böcker. Av de jag redan har…  Jag vill hälsa på mina Stockholmskompisar, åka på loooveweekend med P till Holiday Club Åre, se min Ziggy bli ännu större, duktigare och glida in i gymnasiestudier. Längtar till att ha min brors familj och mamma här uppe snart, och att få sommar i Oxelösund. Och under tiden få ha hälsa som vår följeslagare.

Det här är min lilla nyårsbön:

Jag ser fram emot att se mitt liv ljust. Att låta ljuset ligga på mig och min familj, mitt år och på min väg och det jag gör.  Falla på de som är runt mig, vänner och släkt,  på mina samarbeten och partners. När jag går in i ett rum vill jag vara gul som solen, varm som solen.

Tack för i år alla jag har fått nöjet att möta på ett eller annat sätt!!

Jag önskar oss alla ett ljust 2018

<3

C

 

 

 

 

Boktips mindfulness Reflektion träning

Självsamhet, boktips, kreativitet och fågelbord

Klockan är nio, jag sitter framför mitt skrivbord och fönster, nyss hemkommen från skolskjutsning och morgonjoggen i skogen med hunden. Det var en minusgrad ute, så nu efter dusch och kaffe så känner jag mig så där skönt kontrastrik och cirkulerad i huden.

Har satt upp ett hemsnickrat fågelbord på min balkong framför mig, så att jag ska få ha domherrar och tagoxar flygandes förbi som sällskap. Tyvärr verkar de lite rädda för att sitta på ett fågelbord utan tak…. Måste snickra om. Det finns något mysigt med att ge någon mat… att någon, i det här fallet fåglar, vill komma och äta hos mig… att de hittar lite gott här när det är kallt ute.

När jag sprang i morse fick jag som vanligt några klara insikter, de kommer alltid efter några sköna hundra meter :)  precis som att de suttit fast någonstans i kroppen och skakas fram av löpstegen och andetagen!  Jag tror att jag har tappat lite av min kreativitet, och jag måste ta tillbaka den! Min främsta naturtillgång och valuta, resurs och tändvätska! Jag har inte värnat om den som jag gjort tidigare, har inte satt mig i förutsättande lägen för att odla den och uttrycka den mer frikostigt den senaste tiden.

Kreativitet kräver både avskildhet och stimuli, och framför allt när den utforskas och är i uttryckande läge – behöver den få obruten tid och ostördhet. Och för mig är det en stor känsla av mening att vara i ett kreativt skapande läge. Att skapa är bästa sättet att lägga uppmärksamheten utanför sig själv och småsaker. Går man in i skapandets natur, känner man av livet i sin egen form. Livet och universums första och mest genomträngande funktion är kreativitet. En idé som manifesteras i något.

För att kunna vara kreativ, måste man in i huvudet på sig själv, eller som Linus Jonkman säger det i sin bok ”Självsamhet” – in i sitt huvudet som sedan tar en ut i kosmos.
Han menar också på att få stora idéer har kläckts av en kommiteé , men däremot av en solitär – dvs, en enskild människa i avskildhet. Och just ordet solitär, känns mer rätt beskrivande av en självvald positiv upplevelse när man är själv, jämfört med ordet ensam.
Fick boktipset av min goda Springtime kollega Annika och har precis börjat lyssna på den här boken och ÄLSKAR den redan. Jag inser hur viktig den kan bli för många – som känt sig missförstådda för att de får sin energi mest när de är själva snarare än i sociala sammananhang, hur vi många gånger i samhället uppmuntrar barn som vuxna till att ta mer plats – snarare än att också uppmuntra till att kunna umgås med sig själv utan yttre stimuli, Försjunka lite i dagdrömmeri, njuta av vad man kan uppleva när det bara är jag och livet så att säga. Linus menar också att självsamhet är grundtillståndet i livet även om vi också är sociala varelser och behöver interagera med andra – vi föds själva och dör också så.

Hursomhelst – jag rekommenderar boken – att lyssna på eller läsa.
Jag rekommenderar också att sätta upp fågelmatare, springa morgonjoggar och yinyoga innan frukost. Jag rekommenderar att ha perioder av egen tid bortom det vanliga småpratet, rastlösa fixet, telefontittandet och städandet, för att få kreativiteten och reflektioner att blomma – och sedan göra något med det som kan bli till bröd för andra.

Ha en trevlig tisdag.

Xc