Browsing Category

Boktips

Boktips

Ljudboks tips!

I sommar har jag frossat i Storytel och olika ljudböcker / avslappningar. Här är några tips!

  • Den mest använda en längre tid har varit till min dotters läggning :
    ”Kaninen som så gärna ville somna” av Carl-Johan Forssén Ehrlin, med uppläsare Lars ”Lisa” Andersson. Faktum är att alla somnar av den innan den är slut!  Även jag, min man och min 15 åriga son till och med :) Finns på Adlibris och Storytel.
  • Jag har lyssnat på flera böcker av Jojo Moyes – ”Livet efter dig”, ”Arvet efter dig”, ”Toner i natten”, och nu ”Sista brevet från din älskare”. Lättsmält men bra – härligt att lyssna på i långa bilkörningar, städning etc.
  • Just precis nu, lyssnar jag på ( har läst tidigare) Echart Tolles ” Lev livet fullt ut”. Sympatisk hållning till andlighet och varandet. Passar när man vill åt tankar kring närvaro, kraft, upplysning – utan att religioner spelar in eller står bakom – snarare handlar det om det gemensamma du i så fall kan hitta inom alla religioner.
  • Och om du gillar att söka dig mot sk suggesterad avslappning/mental träning, hittade jag några jag aldrig sett förut, som jag först var skeptisk mot men sedan kom att gilla och /eller kände mig skön av. Vill dela med mig av det också – kanske tycker du samma.  Hon heter Anna -Lena Mellblom och flera olika på Storytel. ”Dags att lyckas” var lite kul.

Jag tycker att Storytel  (eller motsvarande)  är en prisvärd tjänst! Så mycket du kan lära dig, bli road av, inspirerad av – för ganska lite pengar jämförelsevis mot vad du annars kanske lägger det på.

xc

PS. Bilder från Järvsö de senaste dagarna – skog, jogg och festligheter med Sanna och Freddan och ungar.

Boktips Reflektion

Vildkvinnan (som i ursprung)

Skrev det här 2009…. Nu 8 år senare kan jag författarinnans arbete ännu mer och upplever behovet ännu större bland kvinnor jag träffar och undervisar. Vad känner du?

Jag älskar att se människor njuta av sina kroppar, verkligen leva i dem, låta kroppen med hud, hörsel, känsel, rytm, svett, syn och doftsinne få leda dom rätt. Älskar när kvinnor vågar lita på sin naturliga, ursprungliga intuition, skönhet och kraft. Kvinnor som inte låter sig tämjas till mekaniska dockor, krympta till allt för snäva ideal och normer så dom glömmer bort vilka storartade varelser de är. Kalla hem Henne, cellen av den ursprungliga vilda kvinnan!

“ En frisk kvinna är i mångt och mycket likt en varg; robust, resursrik, stark livsvilja, livsgivande, revirmedveten, uppfinningsrik, lojal, kringströvande. Men skärs hon av från det vilda i sin natur blir hennes personlighet tunn, torftig, suddig, spöklik.  När tillvaron blivit rutin, leda, är det dags för det vilda i kvinnan att träda fram, dags för psykets kreativa funktion att översvämma deltat.

Hur påverkas kvinnor av vildkvinnan? Men henne som bundsförvant, som ledare, förebild och lärare, ser vi inte med ett par ögon utan med vår intuition som har många ögon. När vi ger plats för intuitionen blir vi därför som stjärnhimlen: vi betraktar världen med tusen ögon.

Att närma sig den instinktiva naturen betyder inte att vända upp och ner på allting, göra vänster till höger och svart till vitt, flytta öster till väster, beter sig som en vettvilling eller en furie. Det betyder inte att glömma sin primära sociala inlärning eller att bli mindre mänsklig. Tvärtom. Integriteten är stor i den vilda naturen.

Vad det betyder är att inmuta sitt revir, hitta sin flock, finnas i sin kropp med trygghet och stolthet oavsett vilka företräden och skavanker den har, att tala och handla i eget namn, vara medveten, alert, utnyttja sin inneboende kvinnliga intuition och lyhördhet, komma in i sina cykler, finna ut var man hör hemma, utvecklas med värdighet, hålla kvar så mycket som möjligt av medvetandet.

Vildkvinnans arketyp och allt hon står för beskyddar konstnärer,  författare, skulptörer, dansare, tänkare, bedjare, sökare, upptäckare – för alla ägnar de sig åt skapande arbete, och det är där den instinktiva naturen är mest aktiv. Som i all konst har hon sitt viste i kroppen, inte i huvudet.

Hon uppmuntrar oss att slå vakt om vår mångspråkighet, att flytande behärska drömmarnas, passionens och poesins språk. Hon viskar ur nattliga drömmar, hon efterlämnar ett grovt hårstrå och leriga fotspår i kvinnosjälens marker. Dessa spår fyller kvinnor med en längtan att söka upp henne, befria henne och älska henne. Hon är tankar, känslor, behov och minne. Hon har varit försvunnen och nästan bortglömd mycket länge. Hon är rösten som kallar “Hitåt, hitåt”.

Hon skapar cyklerna. Hon är den vi bryter upp från hemmet för att leta upp. Hon är den vi kommer hem till. Hon är alla kvinnors jordiga rotstam. Hon är den som håller oss igång fast vi känner oss slut. Hon är den som räddar livet på ofärdiga tankar och beslut.

Hon lever i tåren och oceanen. Hon är från framtiden och från tidens begynnelse. Hon lever i det förflutna och kallas hit av oss. Hon finns i nuet och har en stol vid vårt bord, står bakom oss i kön och kör före oss på vägen. Hon finns i framtiden och går bakåt i tiden för att hitta oss nu. Hon är ögonblicket innan inspirationen kommer över oss. Hon lever på en fjärran plats som bryter igenom till vår värld. Beviset för att hon finns ligger i våra möten med henne genom våra nattliga drömmar och genom vår längtan och vår inspiration. Att vi känner oss tomma när hon är borta, att vi längtar och trängtar när vi är skilda från henne; det är tecken på att hon har varit hos oss… “

Ur Kvinnor som slår följe med vargarna av Clarissa Pinkolas Este´s

Boktips Reflektion

En kvinnas dubbelnatur

” I bland kan kvinnor bli otåliga och gnälliga i sin väntan på att deras partner äntligen ska förstå dem. De säger: ”Varför kan han inte fatta vad jag tänker, vad jag vill?”  Kvinnor ledsnar på att ideligen ställa den frågan. Men det finns en lösning på dilemmat, en lösning som är snabb och effektiv. Om en kvinna vill ha en lyhörd partner, ska hon avslöja den kvinnliga dubbelnaturen för honom. Hon ska berätta om den inre kvinnan, , den som tillsammans med henne själv blir två. Och det gör hon genom att lära sin partner att ställa två skenbart enkla frågor till henne, frågor som får henne känna sig sedd, hörd och förstådd. 

Den första frågan är: ”Vad vill du?” Det är en fråga som praktiskt taget alla ställer i en eller annan form, den kommer av sig själv. Men det finns en väsentligare fråga och den lyder: ” Vad är det ditt djupare själv vill?”

Bortser man från en kvinnas dubbelnatur och tar henne för vad hon tycks vara, får man räkna med att bli rejält överraskad, för när hennes vilda natur träder fram och börjar göra sig gällande, visar hon sig ofta ha helt andra intressen, känslor och tankar än hon givit uttryck för förut.

Den vilda kvinnans livskamrat är den man som har en själens uthållighet och fördragsamhet, den man som kan låta sin instinktiva natur kika in under tältduken till en kvinnas själsliv och förstå  vad han då ser och hör. Den gode partnern är den man som kommer åter och åter för att försöka förstå, som inte ger upp eller låter sig distraheras av sådant som händer längs vägen. Den uppgift det åligger mannen är således att finna hennes rätta namn och att sedan inte missbruka den kunskapen till att skaffa sig makt över henne, utan istället lära sig respektera och förstå den numinösa hon är gjord av, låta sig genomströmmas av den, överraskas av den. Och stanna kvar hos den. Sjunga hennes båda namn över henne. Det får hennes ögon att stråla. Det får hans ögon att stråla.” 

//  Ur kvinnor som slår följe med vargar av Clarissa Pinkola Estes