mindfulness Reflektion träning

Anspråkslös och sinnlig jogg

IMG_3337

Springer rakt in i det gröna. Det omsluter mig, filtrerar solen i mönster som jag ser utan att titta efter det. Klorofyllet tränger igenom huden som en vitamin och når den inre kroppen. Levern, mjälten, körtlarna, cirkulation och nervsystemet.

Fot framför fot, andetag för andetag och grenar som sveper mot armarna. När jag springer river mina fötter upp en jordig mättad doft och då och då en söt doft från en vit blomma som brukar växa nära vatten. ( Känner igen det från jag var liten och bodde vid kusten).

Det är för det här jag springer. Träden, solen, musten, rytmen. Jag är är helt obrydd att jag inte springer fort eller långt – så länge det är intressant och gör skillnad nu och efteråt. Den dagen inget händer i mig, ja då förlänger eller försvårar jag. Som i yogan eller annat. Jag är inte ute efter prestationen just nu.  Jag är ute efter den klara, ljusa och glada energi som följer.

Går på ICA och handlar direkt efter och undrar varför folk tittar på mig, ler och ser glada ut. Kommer på att det antagligen är för att jag utstrålar en post-running-energi och troligen ser ganska glad ut själv i kroppen och rörelserna. Kan det vara så enkelt? Lite rörelse som städar ur energifältet och rör om inuti en så det goda och friska kommer upp till ytan och lyser upp.

xc

IMG_3346

IMG_3337

IMG_3339

Reflektion

Att skriva som övning

FullSizeRender

Jag skriver i mitt huvud om och om igen. Ord som radar upp sig och gör mening. Jag anstränger mig inte  – språket har väckts och väckt något inuti mig.  En annan dörr till ett annat rum har öppnats och jag kan inte annat än förundrat titta på – Vart kommer detta ifrån? Någonstans där  intellekt inte styr och jag står i vägen.

Sen ska det ner på papper. Då är det inte säkert att samma flow uppstår. Men har det tänkts, finns det ju där på något sätt. Som om det finns i grundvattnet och man kan pumpa upp det till ytan.

Jag känner hur jag åtrår formuleringar och skrivandet – eller rättare sagt möjligheten att ta ner något flyktigt till fasthet och bröd åt även någon annan.  Attraktionen får mig att längta till platser och stunder med skrivandet. Pennan blir en vän även om den utvalde just nu är både billig och ful. Men den skriver snabbt och lätt det min hjärna och hand vill få ner.

Jag vill behålla detta oskyldiga dejtande ett tag till. Inga stora förväntningar eller för redigerat innehåll, utan mer att jag skriver som jag dansar eller yogar. Går in i det så det blir skrivet av sig självt, utan ängslan, i rytm och ledighet med flöde i penna mot papper. Japp det är så det görs skönast och med stor tillfredställelse. Prova.

– Jag skriver, alltså finns det.

xc

 

Boktips mindfulness

Jag andas ut och ler mot träden – helande mindfulness

FullSizeRender

Vill dela med mig av ett av många fina avsnitt ur boken ” Tystnad” av Thich Nhat Hanh.

Övning: Att helas
Om din vardag är fylld av oväsen, förvirring eller brådska är det lätt att glömma bort att tänka på de hälsobringande och stöttande element som finns där överallt omkring dig, som den friska luften, solen och träden.

Följande övning kan du göra vara som helst, när som helst. Du behöver bara vara på en plats där du ledigt kan andas, slappna av och le. Ett lätt leende göra att musklerna i ansiktet slappnar av och ger lättnad i både kropp och själ. Du säger alltså inte bara ordet ”le” , utan du gör det verkligen.  Du kan också formulera dina egna välgörande versrader.

Genom att sätta dig själv i kontakt med de läkande elementen runt omkring dig, kan du förnya dig själv. Ur ditt lagermedvetande kan du också lyfta fram uppfriskande och välgörande, närande bilder. När du till exempel befinner dig mitt i en myllrande stad kan du erinra dig hur det är att vistas i bergen eller vid havet.

Jag andas in och är medveten om luften.
Jag andas ut och njuter av att andas.

Jag andas in och är medveten om solen.
Jag andas ut och ler mot solen.

Jag andas in och är medveten om träden.
Jag andas ut och ler mot träden.

Jag andas in och är medveten om barnen.
Jag andas ut och ler mot barnen.

Jag andas in och är medveten om lantluften.
Jag andas ut och ler mot lantluften.