Boktips Reflektion

Vildkvinnan (som i ursprung)

Skrev det här 2009…. Nu 8 år senare kan jag författarinnans arbete ännu mer och upplever behovet ännu större bland kvinnor jag träffar och undervisar. Vad känner du?

Jag älskar att se människor njuta av sina kroppar, verkligen leva i dem, låta kroppen med hud, hörsel, känsel, rytm, svett, syn och doftsinne få leda dom rätt. Älskar när kvinnor vågar lita på sin naturliga, ursprungliga intuition, skönhet och kraft. Kvinnor som inte låter sig tämjas till mekaniska dockor, krympta till allt för snäva ideal och normer så dom glömmer bort vilka storartade varelser de är. Kalla hem Henne, cellen av den ursprungliga vilda kvinnan!

“ En frisk kvinna är i mångt och mycket likt en varg; robust, resursrik, stark livsvilja, livsgivande, revirmedveten, uppfinningsrik, lojal, kringströvande. Men skärs hon av från det vilda i sin natur blir hennes personlighet tunn, torftig, suddig, spöklik.  När tillvaron blivit rutin, leda, är det dags för det vilda i kvinnan att träda fram, dags för psykets kreativa funktion att översvämma deltat.

Hur påverkas kvinnor av vildkvinnan? Men henne som bundsförvant, som ledare, förebild och lärare, ser vi inte med ett par ögon utan med vår intuition som har många ögon. När vi ger plats för intuitionen blir vi därför som stjärnhimlen: vi betraktar världen med tusen ögon.

Att närma sig den instinktiva naturen betyder inte att vända upp och ner på allting, göra vänster till höger och svart till vitt, flytta öster till väster, beter sig som en vettvilling eller en furie. Det betyder inte att glömma sin primära sociala inlärning eller att bli mindre mänsklig. Tvärtom. Integriteten är stor i den vilda naturen.

Vad det betyder är att inmuta sitt revir, hitta sin flock, finnas i sin kropp med trygghet och stolthet oavsett vilka företräden och skavanker den har, att tala och handla i eget namn, vara medveten, alert, utnyttja sin inneboende kvinnliga intuition och lyhördhet, komma in i sina cykler, finna ut var man hör hemma, utvecklas med värdighet, hålla kvar så mycket som möjligt av medvetandet.

Vildkvinnans arketyp och allt hon står för beskyddar konstnärer,  författare, skulptörer, dansare, tänkare, bedjare, sökare, upptäckare – för alla ägnar de sig åt skapande arbete, och det är där den instinktiva naturen är mest aktiv. Som i all konst har hon sitt viste i kroppen, inte i huvudet.

Hon uppmuntrar oss att slå vakt om vår mångspråkighet, att flytande behärska drömmarnas, passionens och poesins språk. Hon viskar ur nattliga drömmar, hon efterlämnar ett grovt hårstrå och leriga fotspår i kvinnosjälens marker. Dessa spår fyller kvinnor med en längtan att söka upp henne, befria henne och älska henne. Hon är tankar, känslor, behov och minne. Hon har varit försvunnen och nästan bortglömd mycket länge. Hon är rösten som kallar “Hitåt, hitåt”.

Hon skapar cyklerna. Hon är den vi bryter upp från hemmet för att leta upp. Hon är den vi kommer hem till. Hon är alla kvinnors jordiga rotstam. Hon är den som håller oss igång fast vi känner oss slut. Hon är den som räddar livet på ofärdiga tankar och beslut.

Hon lever i tåren och oceanen. Hon är från framtiden och från tidens begynnelse. Hon lever i det förflutna och kallas hit av oss. Hon finns i nuet och har en stol vid vårt bord, står bakom oss i kön och kör före oss på vägen. Hon finns i framtiden och går bakåt i tiden för att hitta oss nu. Hon är ögonblicket innan inspirationen kommer över oss. Hon lever på en fjärran plats som bryter igenom till vår värld. Beviset för att hon finns ligger i våra möten med henne genom våra nattliga drömmar och genom vår längtan och vår inspiration. Att vi känner oss tomma när hon är borta, att vi längtar och trängtar när vi är skilda från henne; det är tecken på att hon har varit hos oss… “

Ur Kvinnor som slår följe med vargarna av Clarissa Pinkolas Este´s

Meditation mindfulness Reflektion träning yoga

Springtimetravel Palma/ Kropp och Själ

Ah. Det har gått en vecka sedan jag stod på plan 5 –  takterassen –  under Mallorcasolen. Jag lovade er som var där lite länkar som kan vara härligt att få när ni är hemma igen! Hoppas ni mår fint även efter hemkomst – det brukar kunna ta någon dag att återfinna balansen :) Vi ses igen hoppas jag . Och om du inte var med som resenär – kika gärna på väl utvalda länkar och musik!

xo
c

Fyra sätt att få mer med mindre

Kärlek till kroppen -en guidad  meditation

Passagemeditation

Sadhana

Yin text 

Yinövningar

Filmer – olika klasser med mig 

Musik Spotify – yin 1

Musik Spotify – yin 2

Musik Spotify – Chakraflow


mindfulness Reflektion

4 sätt att få mer med mindre

Jag har ägnat mycket tid senaste åren att läsa litteratur med bredd från management, till filosofi, psykologi och coaching och alla återkommer dom till konsten att förenkla, leva enklare, skala bort istället för att lägga till, att prioritera och fokusera.

Det är lättare sagt än gjort. Framförallt om man är kreativ, vill hinna med mycket och har allmänt bråttom.

Ramar.

Faktum är att gränser och ramar är det som ger trygghet och frihet åt det som sker inom dessa. Där kan kreativiteten lättare bli produktiv, där kan man känna att man kliver in och ut ur zoner med olika innehåll under dagen, veckan eller året. Ger en känsla av att få mer variation i livet, hinna med mer och att inte jaga allt på samma gång. Ramar är också perfekt att använda i både pedagogik och i föreläsningar, kurser. Jag försöker – om och om igen att återkomma till detta.

Prioritera.

Tricket med att prioritera och vara effektiv, är att luska reda på sina värderingar, det som är viktigt och framträdande för en – för att utifrån dessa kunna avgöra vad som är essentiellt och inte.

Så att du lägger din begränsade tid eller dina begränsade resurser på det som ger mest avtryck. Vare sig det handlar om arbetstid fördelad på rätt saker, eller pengar som ska läggas på det ena eller det andra.

Se till att det du väljer helst tillfredsställer dina behov, snarare än det du bara vill ha. Helt enkelt det just du behöver för att må bra. Lösta behov släpper många “vill”. Man kan vilja tusen saker och tillfredställer man en, står fler på tur. Men äkta behov ger sig inte förrän du gör något åt dom.

Så hur vet man vad man ska fokusera på?  Det som tänder ens energi, det som känns självklart roligt och intressant, inte bara för att det borde vara så… Det man gör med kärlek oavsett om det finns status eller pengar i det eller inte.  Det man hungrar att få uttrycka.

Skala bort.

Våga agera utifrån lust och vison, och inte det som “måste göras” hela tiden. Vad ger avtryck i ditt liv, gör det skönare, tydligare, mer i linje med det du behöver på riktigt.

Skala bort luddet och gegget och återkom till din kärna. Vad ska just du göra här i världen. Vad föddes du för att dela med dig utav? Vad är kärnan i olika projekt och uppgifter? I det du säger?

Vad är intentionen, syftet? Lägg krutet där, så att du inte missar målet i jakten på att göra klart allt det där andra först eller i luddet.

Skala också bort det som inte är du när det gäller din garderob och ditt hem. Ge bort och släng tills en tydligare kontur av det som är du framstår.

 Förenkla.

Ibland gör man det svårare än man behöver. Gör det till en vana att förenkla. Vare sig det handlar om middagsbjudningar, texter, klasser projekt eller livet i allmänhet.

Att förenkla ger reserver och luft i tillvaron.

Jag ska försöka bli bättre på att single taska istället för att multi taska. Att försöka låta bli att lockas till att avbryta för annat eller dela upp min uppmärksamhet på flera saker. Ungefär motsatsen till vara mamma i och för sig… ( Nu är mina barn inte så små dock…)

När man gör det, förvånas man över hur enkelt och relativt snabbt det går att beta av sin to do list. Dessutom blir man belönad med att känna sig nöjd med sig själv och klarar lättare att hålla sinnena i behåll…

Att fokusera sin uppmärksamhet ger ju alltid en känsla av mer kraft. Som om impact blir större när man smalnar av energin åt ett eller annat håll, vare sig det gäller fysisk övning, att lyssna på en annan människa, eller sjunka in i ett projekt.

Nu över till dig. Vad kan du göra för att förenkla ditt liv som det ser ut just nu?

Vad kan du skala bort från ditt hem redan i morgon? Vad kan du prioritera i ditt arbete som ger dig ännu mera glöd och mer till andra? Filtrera och filtrera på det som verkligen tillför något.

Less is more.  Tror jag
:)

 

x Cecilia