mindfulness

En kvinnas gåtfulla kombination av det djuriska och förmågan att leva bland männsikor.

Denna gamla bok är en skatt att gräva ur. För moderna kvinnor. Som kanske längtar lite extra.
Du är inte ensam, du har en hel flock med dig.

Min fråga till dig, hur mår ditt sälskinn – vänder du hem, och hur?

Sagan ”Sälhud, själshud” har ett omvänt motiv, den är vad sagoberättare ibland kallar en bakvänd saga. Det vanliga är att en människa blir förtrollad och förvandlas till ett djur men är är det tvärtom: ett djur som lever som en människa. Sagan ger oss insikt om det kvinnliga psykets struktur. Sälkvinnan är liksom den vilda kvinnliga naturen en gåtfull kombination av det djuriska och förmågan att leva bland människor.
Sagans sälskinn är inte i första hand ett föremål utan en symbol för ett emotionellt och existentiellt tillstånd – ett tillstånd som är sammanhållet, besjälat och präglat av den vilda kvinnliga naturen. När en kvinna befinner sig i detta tillstånd känner hon sig hel, hon står intre vid sidan om sig själv och undrar om hon gör rätt, handlar rätt och tänker de rätta tankarna. Även om hon ibland förlorar kontakten med detta tillstånd då hon är ”i sig själv” kan hennes tidigare upplevelser av det ge henne den styrka hon behöver för sitt arbete i vardagsvärlden. Det är de återkomsterna till det vilda tillståndet som tillför henne den psykiska energi hon behöver för sina projekt, sin familj, sina relationer och sitt kreativa liv i världen på ytan.
….

Tillgrepp av Sälskinnet sker också under mer subtila former genom att kvinnan berövas sin resurser och tid. Världen längtar efter tröst och efter kvinnors höfter och bröst. Den tigger om vår uppmärksamhet med tusen händer och miljoner röster, den vinkar till oss, den rycker och drar i oss. Ibland känns det som om det överallt i världen finns någon eller något som behöver oss, ber oss, frågar oss. Ofta är dessa människor, sysslor och ting lockande och trevliga, ibland är de pockande och otrevliga. Men så länge det inte gäller liv eller död, så måste du ge dig tid, unna dig att ”ta på mässingssbehån”. Din uppgift är att återvända hem.

Att säga vad hem innebär är mer komplicerat – men på sätt och vis är det en inre plats mer än i rummet, en plats där en kvinna känner sig hel. Hem är där en tanke eller känsla kan hållas kvar och inte avbryts eller rycks ifrån oss därför att något annat kräver vår tid och uppmärksamhet. Kvinnor i alla tider har skaffat sig detta, skapat sig detta, på otaliga sätt och trots otaliga plikter och sysslor. Hem är en oavbruten sinnesstämning eller känsla som låter oss uppleva sådant vi kanske aldrig förnimmer i vår vardagsvärld: förundran, visioner, stillhet, frihet från ängslan, frihet från krav, frihet från pladder och tjat. Alla dessa ”hemmets” gåvor är ämnade att bevaras i psyket föra att senare användas i den yttre världen.

Det finns många fysiska platser en kvinna kan uppsöka för att ”känna” att hon är på väg till detta sitt speciella hem, med en fysiska platsen i sig är inte hemmet; den är bara medlet som vaggar jaget till sömns så att vi kan få gå den sista biten ensamma. Medlen som hjälper en kvinna att återvända hem är många: musiken, konsten, skogen, havet, solnedgången, ensamheten, yoga (Cecilias anteckning ) De för oss hem till en berikande inre värld med sina egna tankar, regler och näringskällor.

/ Ur ”Kvinnor som slår följe med vargarna” av fil dr, jungiansk analytiker och cantadora Clarissa Pinkolas Estes.

Reflektion

Ditt och datt vid mitt skrivbord

Ok, höst här och mer ordning och reda. Tänk att vi är så många som ändå tycker om det. Inte bara förstår att det är bra, utan verkligen gillar det. För mig är denna tid som jag har skrivit om förr – fräsch och mogen på samma gång. Som en bra medelålders människa :)

Jag sitter vid mitt fönster och skrivbord – njuter av rönnen, en kopp kaffe och knäckemacka, avbockade to dos, glada skolbarn på sitt håll och en skogsjoggad kropp.

Har du några rutiner du vill säkra och verkligen värna om, och några du skulle kunna släppa till förmån för annat ? Jag tänker på att det alltid finns något vi inte gör för att vi gör annat , och tvärtom… Allt får vi inte plats för såklart. Det är det första man verkligen ska förstå. Allt har en hyra. Jag försöker minska suddig tid – minutrar som bara försvinner till egentligen ingenting, och då inte den närande ”göra ingenting tiden” utan tvärtom tid och energi som försvinner i övertänkande, grubblande, velande och gnällande och intagande av onödig information. Ofta finns sådant i planlöst surfande, Instagram och Facebook, skräp tv och skräp tidningar. Eller att skjuta upp saker. Jösses vad det kan sluka energi.
Jag försöker lägga in ett mantra som säger att jag ska gå från sak till sak, med full närvaro. När det lyckas är det skönt. Har man en sådan hjärna som lätt hoppar från den ena saken till den andra – flyktigt och snabbt, så är det en större utmaning än för andra. Det är också mer tydligt vilsamt när man gör det.

  • Försök hitta stärkande rutiner – för kropp, huvud och din ”business”. Gör det så att det känns, inte bara tänks.
  • Bli medveten om dina suddiga tidsperioder, där tid bara ”går”. Kan de bytas mot något närande i stället. Som att medvetet vila i närvaro, vaken och lugn. Eller ett telefonsamtal till din mamma, kompis, partner?
  • Jag gör en liten ”dagsskiss” kvällen före – med ungefärliga tidsblock. Numer tar jag mer tid i beräkning än vad det egentligen tar, tvärtom än jag alltid gjort förr :)

Det var allt för nu – nu lämnar jag denna stund och ska göra en lunch:) Eftersom jag är ensam hemma så blir det nog gröt eller smoothie :)

xc

 

dans mindfulness

Dans

Ett rum. Rent mjukt trägolv. Flera kroppar. Musik.

Någon med en låst överkropp. Höfter och ben rör sig flytande, men någonstans i axelhöjd tar det stopp, blir det ett brott. Som om hon inte släppte ner, slappnade av huvud och det intellektuella, eller det mentala kaoset. Man ser att ansikte och hud inte riktigt har nåtts av glöden. Av lusten från hjärtat och magen. Ögonen är aktiva och munnen koncentrerad. I hörnet – kantiga ryckiga rörelser som tycks vilja bli av med något, som om något fastnat i händer och fötter likt smulor som fastnar i strumpor. Mycket vilja och dedikation i det arbetet, möjligen lite frustration som hon vill skaka av?  Ett par meter snett framför mig står en annan där hjärtat har fyllt hela systemet med puls, blod och glädje. Man ser att hon är uppfylld av närvaron i kroppen och av musiken. Musiken för och hon följer. Fotsteg, gungningar, pulsar, svep och snurrar är okonstlade och uppriktiga. Det ser skönt ut och inget mer behövs – bara fötter, armar, hjärta, ett golv och musik. Att kliva ur ett rum och in i ett annat.

Efteråt ligger alla utslagna, nerdroppades till golvet, som kroppen bäst föll ner- likt stenar som dinglat ner genom älven till sandbottnen. Där ligger vuxna kvinnors ben, armar, huvud och lår och flämtar dyngsvettiga, vibrerande av liv medan det blåser utanför och en humla surrar.

xc

Dans i höst:

26-27 oktober instruktörsutibildnin/ fortbildning i Floorwork / Järvsö
9 november instruktörsutbildning / fortbildning i Afropowerdance / Järvsö
11 november Dans/rytm  DAG  med Elementary, Afropowerdance, Floorwork, Impro Organic Moves.

Se mer på hemsida eller maila dina frågor :)