Boktips Reflektion

Ett verktyg för själen – Sofia Sivertsdotter på virtuell bokturné hos mig :)

sof_orig

(Foto: Victoria Carlbaum)

Låt mig presentera: En av få väl utvalda lärare / coacher jag har haft under åren. Sofia kom in i mitt liv för över 10 år sen med relativt anonyma texter jag fick på min mail – läste och njöt i två år innan jag blev hennes klient på distans i 3 år. Därefter har jag haft henne med på två Holistic Camps resor med Springtime och använt hennes texter i otaliga sammanhang och yogaklasser.
I samma sekund som jag började läsa hennes texter – visste jag inte skulle få ha henne för mig själv längre :)  och så har det ju visat sig bli förstås!  I vår har jag äran att få ha henne uppe i Järvsö på Holistic Camp den 19-21 maj. Vilken ynnest!! Läs mer här om den. Nu lämnar jag ordet till Sofia!sofia camp 2017

”Hej kära Cecilia-läsare,

Jag heter Sofia Sivertsdotter och det här är det andra stoppet på en virtuell bokturné som jag är ute på med min nyutkomna bok Tillitens väg – konsten att lita på livet.
Det är med glädje jag stannar hos just Cecilia. Jag menar att kroppen i första hand är ett verktyg för själen och Cecilia är en av de finaste fysiska omvårdare man kan hitta. Vi har jobbat ihop några gånger med Springtime Travel och jag har där fått se hur kroppar har öppnats upp, slappnat av och hittat hem under ledning av henne.

 

Jag hoppas att ni med detta inlägg ska få lite själslig näring som kan hjälpa kroppen att glimma ännu lite mer. För som jag skriver i kapitlet ”Ett verktyg för själen” som ni får ett utdrag ur nedan, så är det inte antingen kropp eller själ som gäller, utan tillsammans:

 

”Min tro är att vi är andliga varelser i första hand, och att våra kroppar ”bara” är redskap för att vi ska kunna genomföra och uppleva saker och ting här på jorden. Utan själen, en kropp som saknar dynamik och riktning. Men utan kroppen, inga armar och ben för livssyftet. Tanken att vi är en själ i första hand, kan ge en djupare motivation till att ta hand om kroppen – så att vi har någonstans att bo. Det är inte antingen kropp eller själ som gäller, utan tillsammans.

 

Inom det flertusenåriga indiska hälsosystemet ayurveda, kunskapen om livet, menar man att trötthet, utbrändhet och energilöshet orsakas av antingen överanvändning, felanvändning eller underanvändning av kropp och själ. Det spelar ingen roll om vi ägnar oss åt stenhård fysisk elitträning, sitter av tiden på ett jobb som vi vantrivs med, eller stannar i sängen oftare än vi lämnar den. Resultatet blir detsamma: Obalans.

 

Jag tror att en kropp som blir älskad, meningsfullt använd och regelbundet får tid att vila och ”bara vara”, frigör och förändrar sig själv – om den tycker att den behöver det. Kanske är det så enkelt som att det är stress på olika nivåer som hindrar kroppar från att vara de tillitsfulla verktyg de är ämnad att vara? Inaktivitet, överätande, oro, monotoni, frustration, inomhusmiljöer, rökning, överträning eller utseendefixering. Det finns åtskilliga sätt att skapa stress i en kroppshydda.
Både kropp och liv förändras. Det kroppen behövde när den var arton, är med stor sannolikhet något annat än vad den behöver som nybliven sextioåring. Kroppar som återhämtar sig från cytostatikabehandlingar behöver något annat än de som läker från benbrott. Gemensamt för oss alla är, tror jag, att vi regelbundet behöver vila i vårt ”yin-tillstånd”. Utåtriktade, stressiga och energikrävande perioder behöver balanseras med introvert och reflekterande stillhet: Yin.

 

Inom den kinesiska medicinen menar man att allt kan placeras någonstans på en yin- och yangskala: Beteenden, tidpunkter på dygnet, årstider, färger, mat – allt är övervägande yin eller yang. Yin-energin är feminin, passiv och ”mottagande”, det vill säga att den drar till sig saker snarare än ger sig ut och jagar. Detta ska dock inte förväxlas med lättja, för ur ett grundat inre kan det mest kreativa forsa.

 

Eftersom yin-energin är stilla, sammandragande och mörk, är den i stort sett motsatsen till allt vi ser i dagens uppkopplade och skärmupplysta dygnet-runt-samhälle. Grönområden (yin) får stå tillbaka för städer, vägar och byggande (yang). Vi har mindre tid än någonsin för återhämtning, avkoppling och reflektion, det vill säga alla yin-närande tillstånd. Många av oss drunknar i långa arbetsveckor, mekanisk logistik och en ständig effektivisering av både privatliv och yrkesliv.

 

Vi kommunicerar allt snabbare, tävlar mer och samhället lägger mer tid och pengar på olika former av ekonomiska, politiska och militära krig. Kanske är det inte så konstigt att många människor är fast i olika typer av beroenden? Koffein, nikotin, mat, socker, sex, droger eller alkohol. Kroppen gör allt för att finna lite lugn och frid. Även om vägen blir artificiell och kortsiktig.

 

Kvinnors kroppar är generellt sett mer yin, medan mäns kroppar är mer yang. Detta gör att kvinnor lättare än män hamnar i obalans när de utsätts för stress och press och missar att vara i sitt mottagande ”bara-vara-tillstånd”. Män däremot hamnar oftare i obalans när de inte får använda sin kraft, styrka och bidra aktivt till någon eller något, det vill säga klassiska yang-egenskaper.

 

Man kanske till och med skulle kunna påstå att många kvinnor, och säkerligen också många män, simmar i ”fel vatten” delar av dygnet – eller livet. Detta då flertalet samhällen och arbetsplatser i västvärlden är vinstdrivna, byggorienterade och högpresterande. Även om jag hoppas och tror att ett mer humant och mindre fyrkantigt arbetsklimat är på frammarsch. Att inte leva långsiktigt hållbart, oavsett om det gäller individ- eller samhällsnivå, är etiskt, själsligt, känslomässigt, mentalt och fysiskt stressande.

 

Lösningen är inte att kliva av arbetsmarknaden, utan att justera miljön så att den passar både kropp och själ bättre. Hållbart ledarskap. Avbrott för reflektion, natur och vila under arbetsdagen. En tydlig övergång mellan arbete och fritid. Aktiv vila innan eftermiddagens och kvällens aktiviteter. Fysisk rörelse utifrån kroppens behov, gärna på arbetstid. Heliga helger och egenkomponerade sabbater. Med en mer ”yin-vänlig” vardag med tydliga gränser, inbyggda luckor och pauser mellan produktivitet och kreativitet, slipper kroppen bli över-, under- eller felanvänd.”
Tillitens väg avslutas med ett kapitel med frågor för reflektion. Självklart får ni tjuvkika på några här:

 

 • När känner jag mig som mest hemma i min kropp?
 • Om kroppen vore en energibehållare, hur välfylld är min?
 • Vad stressar mig?
 • När känns livet som enklast?
 • På vilka sätt skulle jag vilja sakta ned?
 • Vad eller vem får mig att känna mig vacker?
 • Vad tror jag att mitt kroppsspråk förmedlar?
 • Har jag tillräckligt med tid för eftertanke i mitt liv?
 • Vilka känslor är oftast återkommande i min vardag?
 • Vad visar linjerna i mitt ansikte?
 • Vilka källor går jag till för själslig näring?

 

Vill du läsa mer om boken Tillitens väg – konsten att lita på livet? Gå in på www.sivertsdotter.com, eller på AdLibris eller Bokus. Vill du få mer inspiration för själens verktyg? Läs på www.sivertsdotter.com/ord, eller följ mig på Facebook under Sofia Sivertsdotter.

Tack Cecilia för att jag fick komma hit och gäst-skriva och tack till dig som läste!

Med kärlek
Sofia Sivertsdotter

 

 

Reflektion

Trevande kontakt efter långt uppehåll…

FullSizeRender

Hej bloggen. Det inte dig det är fel på… det är mig…. jag tycker egentligen väldigt mycket om att vara med dig – men nu har det helt enkelt inte funnits så mycket att säga.

Det är faktiskt så. Jag gillar att skriva min blogg med en skön känsla – inte bara mekaniskt få ut något, och då måste jag ha lite tid och en sådan hjärna på. Antar att det går att träna upp det med, och faktum är, ju mer jag skriver desto lättare är det ju.

Har haft sköna veckor hemma i höstlandskap. Är så glad över att jag hann få både sol och värme i mig på Mallis i höst – och den klara luften med löven kvar på träden när jag kom hem. Gillar mer och mer årstidernas skiften – jag vill hinna se och uppleva de olika momenten, med olika träds färger, fåglar som lämnar, dofter som hänger ihop med temperatur och löv etc – allt sker logiskt och kronologiskt. Som det ska, buret av ett system.

IMG_0751

Jag har förstås inte bara reflekterat och filosoferat :) utan också jobbat med klasser på min studio, presenterat mitt Holistic Boost event i Stockholm, gjort och filmat ny release på Soma Move, skrivit artikel om holistisk träning, haft ett par möten, pratat i P4 radio, sålt min meditations cd, storhandlat på Ikea, rensat i garderober, haft min mamma uppe, gått på utvecklingssamtal, skött mitt instagramkonto, ridit islandshäst, ridit vanlig häst, varit sjuk, och typ skött hemmets och barnens vanliga turer själv då P jobbat på Mallis. Tänker ibland att det fanns en vits med hemmafruar, det tar en del tid helt enkelt, allt det där :) Jag tycker det kan vara mysigt, men det tar tid, och det görs bäst med ett ” chop, chop” mind. Dvs inte för eftertänksamt eller kreativt, utan passar bäst ihop med ett flytande på ytan sinne. Dvs – inte helt lätt att kombinera med skrivande, utvecklande eller koreograferande som kräver lite mer obruten tid och en annan utgångspunkt än att ” få gjort”.

 

FullSizeRender

FullSizeRender

IMG_0784

Alright, det var dagens försök till start av bloggen…   Lite trevande sätt att få kontakt igen, som kanske kan bli till något djupt och tillitsfullt igen…

I helgen ska jag på kurs själv- kinesisk medicin och yinyoga. Det ska bli skönt, intressant och görs i en rätt timing.

<3

c

 

 

 

träning yoga

Training Camp Palma med Ica

IMG_0021 (1)

Snart har en vecka till gått och lika svårt denna vecka att få till någon slags blogg/dator – disciplin. Så är det bara. Tänker att jag fångar in intrycken och smälter dom och ut kommer senare något gott.
Men jag kan säga att jag längtar lite efter skrivrutiner, höstluft och hjärna… och mitt morgonkaffe :D

För er som varit här den här veckan ( ni har varit många, ca 130 fina kvinnor och några män) så vill jag önska er all fin fortsättning på träning och kanske din egen yin praktik. Som stöd för den kan du lyssna på den här musiken, eller den här listan Kanske köpa samma kräm som jag använde, och köpa böckerna jag läst ibland ur. Vill ni göra Freepower, SomaMove, yin, eller annan yoga med mig över film – gå hit till http://www.movdoo.com för att köpa. Ett YEAR med mig kanske är något du ännu hellre vill ha – det köper du på samma adress med rabatt kod PEACE för 50%.

Och jag önskar er förstås välkomna till mig på någon av mina camps i Järvsö-  nya datum kommer snart….

<3

c