Reflektion träning

Ljus, lättnad och ryggskott

IMG_2533

Nyss hemkommen från en promenad, med ljuset  -LJUSET – som fullkomligt genomträngde mig. Dessa februaridagar är fina när man har tur med vädret – men det är också själva lättnaden från mörkret som gör det ännu mer vackert. Man ska verkligen inte underskatta lättnad, att genomgå något (en mörk årstid eller något annat) för att få känna på det där vackra och befriande i lättnaden att det är över. Precis som det är bra att bli förkyld i bland och extralycklig i frånvaron av det just efteråt. Eller som för mig, ett slags ryggskott i bröstryggen några dagar – och nu bra från det – åh vad enkelt och härligt rörelser och vardag är :)

På tal om det, så fortsatte jag att röra mig precis som man ska, och det fungerade tydligen….idag är jag helt bra. Hade Soma Move kurs två dagar och dansklass mitt i, och det gick ok med viss knepig kroppshållning :) Dock var det en sport att ta sig ur sängen i 3-4 dagar, gick som en Frankenstein tills jag hade kommit till duschen och kunde spola varmvatten på ryggen, ha ha! Fick lära mig av min naprapat att värme är det absoluta bästa smärtlindringen, då kroppens nervsystem känner det i prioritet före annan typ av smärta, eftersom en brännskada är farligare för kroppen än många andra typer av skador. Intressant.
Av Linus lärde jag mig att stretcha och behandla höger höft och vänster insida lår om jag hade draget/krampen i vänster skuldra….

Så nu vet ni om ni skulle få ungefär samma <3

xc

 

yoga

Yin yoga med rymd och vidd – 5 tips för utövare eller lärare

FullSizeRender

Sitter på tidigt morgontåg till Stockholm. Ute sveper fält förbi och ljuset så här i mitten av februari är underbart och efterlängtat.

Jag vill tipsa om dig att prova yinyoga med rymd, lätthet och öppenhet som tema –  istället för djup och tillbakadragande som kanske är vanligare. Att odla en känsla av frihet och luft, ljus och stillhet.

*Gör hörseln öppen – hör alla ljud i ett samtidigt ljudcollage, istället för att koncentrera dig på enskilda. Det kommer att direkt ge en skön, vid  känsla.

*Låt ögonen gärna öppnas någon millimeter ibland och ta in kontraster, ljus och färger.  Du kan också visualisera miljöer som ger dig känsla av frihet – berg, himmel, hav, klorofyllskog, stad i motljus etc…

*Känn alla sensationer i kroppen, pendla med medvetenheten mellan stretch, press, magens rörelse när du andas, luften vid näsborrarna, avslappningen i hela kroppen. Håll dig transparent och ljus, tänk att du nästan är genomskinlig och kan genomträngas av det yttre ljuset.

*Om du går på klass för någon, ändra gärna lite i positionerna för att markera din egen självständighet och frihet. Om du är yogalärare själv, uppmuntra gärna eleverna att göra det. Det är övning i att kunna frångå norm och ram även i andra sammanhang. Det kan också för en del av eleverna innebära mycket mer lättnad och vila att de känner att de får ha sin personliga space kvar.

*Välj positioner som är öppna och mottagande som bakåtfjäril på kloss, happy baby, liggande tvist, trollslända, sfinx, vid barnet/groda med rotation, brygga med stöd, shavasana. (Den här serien gjorde jag i går med min grupp på en timmes klass. Jätteskön)

Rymd och vidd…. det är längtan det!  Mitt påstådda ( av spådam:) keltiska cellminne drar i mig varje gång jag ser lite öppna fält och mycket himmel!

xc

Den här låtlistan använde jag igår

Vill du bli ledd i yinyoga på en nedladdningsbar ljudfil med guidning? 

Eller prova stillhet i Soma Mind

Meditation mindfulness Reflektion träning yoga

Balansen mellan Företagandet och Företagaren

Balansen mellan företagandet och företagaren.001

Tillbaka från att ha varit kidnappad uppmärksamhetsmässigt av en föreläsning jag höll förra veckan. Intressant att känna på nervositet och spänning igen – det var ett tag sedan. Nu kunde jag göra det med ett  intresserat vetenskapligt perspektiv -följa hur amygdala och kortisolet fick mig dimmig i hjärnan, svettig under armhålorna, gav mig hög puls och svårt att sova. Helt enligt dess plan. Funktionellt om jag hade kunnat springa någonstans, mindre lämpligt när det inte ingår så mycket rörelse….Nu kunde jag dock också följa hur hela alarmsystemet klingade av efter genomförd insats och hormonerna återgick till det normala och jag fick tillbaka normal puls, uppmärksamhet och närvaro. Också  helt enligt systemets plan. Hade jag däremot haft liknande sress veckan efter och därefter och därefter… då hade mitt kortisol börjat krympa min hjärna så att jag hade blivit mer glömsk och dimmig, slitit på mina binjurar så att jag fått mindre energi och försvagat hjärnans stressbromsar så att amygdala hade fortsatt skena med alarm – oro och stress. (För den som inte läst Hjärnstark än, gör gärna det och ta en joggingtur därefter :)

Hursomhelst, jag hade förmånen att bli tillfrågad av vår regions företagsfrämjande instans – Närljus, om jag kunde hålla en föreläsning på temat Balansen mellan Företagandet och Företagaren. (Tack Susanne för den titeln!)  Tänkte efter och jo, det kunde jag nog. NU kunde jag det. Jag insåg att jag nog har en ganska bra kombination av att vara initierad i holistisk träning, yoga, meditation och andra mentala tekniker, OCH gilla småföretagande, entreprenörskap och livet på den yttre spelplanen OCH varit stresspåverkad själv. OCH nu tycka att jag har ett hyfsat balanserat och väldigt rikt liv – på in och utsidan.

Hållbar framgång är något att lyfta i dagens klimat där folk stressar sönder sig själva och kanske annat, för att de helt enkelt kan. Ekologisk framgång är att inte låta sitt företagande bli framgångsrikt på för stor bekostnad av det övriga livet – med sig själv, hälsa, frihet, glädje, relationer och familj inte minst. Att värdera annat än framgång, bekräftelse, prestation och materiell status. Jag tycker att  det börjar strömma en sådan ton, och framför allt i generationen under mig…. man tycker personligt definierad framgång är coolt. Man tycker lek, samarbeten, göra det man älskar är coolt. Man tycker lite friare tid är coolt.
För att kunna få en hållbar framgång bör man veta sina grundvärderingar, vad ens varavison är, dvs vem vill jag vara och nu och sedan, och vad ens personliga framgång består av, så att man inte går vilse i andras eller en allmän norm om den.

I min föreläsning pratade jag om att låta sin glöd skina, så den inte blir kvävd i outtryckt potential eller bortprioriterad bland blanketter, möten, kredit, debet och ”lekt företag”. Att man kommer ihåg sin grundkärna i företaget, att man värderar sin unika kompetens högt – sin USP och bygger sin karriär på kärlek hellre än på status, pengar, bekräftelse, för DÄR kan de stora framgångarna uppstå. Att man inte kör över sina grundvärderingar och att man låter företaget vara hårdvaran, plattformen som för ut en själv/det man förmedlar – mjukvaran. Jag pratade om att samma glöd inte får dödas av den största boven –  stress. En död företagare är nämligen en dålig företagare. Kom i håg att allt som blir för mycket är för mycket. Lär känna din terapeutiska dosering.  Ambitionen är snabbare och villigare än den egentliga orken och behoven är viktigare att tillfredsställa än alla ”wants”.

Jag pratade om min egen företags/livsresa ( om än något förkortad :) med start i ett generande filmklipp på Eurosport från 1993 där jag tävlade i Sportaerobics. Att kunna bygga en karriär på det som grund – bevisar att man kan göra det på nästan allt man tycker är roligt och har lätt för :) Jag pratade om hur två, tre viktiga frustrationer blev vändpunkter och kraft till bra vägar och val för min del, både till att komma framåt ekonomiskt för ca 15 år sedan, men också komma tillbaka från spret och stress. Frustrationer kan verkligen innebära gåvor om vi tar dom på rätt sätt med energin de erbjuder.  Jag hoppas att det gick fram hur ved alltid behövs till eld, och att man kan träna sig fysiskt och attitydsmässigt till ett skydd och starkare försvar mot stressens fula sidor och påverkan. Jag poängterade också hur 80/20 regeln funnits en del i mitt liv som ett redskap för att få mer med mindre. (Den skriver jag mer om i ett senare inlägg) och att jag för en slags yogisk ekonomi med flöde ut och flöde in och energi och värde som valuta när det basala behovet är säkrat.Det var såå roligt. Men jag skulle kunna ha en timme till….

Jag önskar att jag får möjlighet att göra det fler gånger, mer slipat, tighta till, highlighta och njuta av tillställningen. När man får till första strukturen av föreläsandets grunder, så förstår man hur man kan ”koreografera” innehållet på ett sätt som har rytm och variation och som leder framåt.

xc