Det var när Emelie Steen började jobba som lärare som hon ganska snabbt insåg ”Det här funkar inte”.
Vi har mer diagnoser än någonsin på våra barn, men kanske ska vi titta lite mer på vad som skapar diagnoserna, orsaken, och inte bara se symtomen. Vi är alla formade av vårt samhälle, säger hon.
Emelie bestämde sig för att använda sig av sina lärar-, och yogalärarkunskaper och utformade metodiken Balans för alla.
– Jag vill skapa plats för yoga, kontakt, andrum, tankar och reflektion för både elever och lärare. Ett verktyg som kan hjälpa varje individ men även i grupp och är på så vis inte är lika resurskrävande som tex kuratorer.
Även hemma hos Emelie har yogan en central plats – men på ett avslappnat och väldigt öppet sätt.
– Många tänker att yoga måste innebära att man rullar ut mattan, tänder ljus och rökelse och i samma stund infaller ett fullständigt lugn. Men detta hallelujamoment händer väldigt sällan, det finns alltid något som stör. Yoga pågår hela tiden – genom att bla vara medveten om sin hälsa, naturen, vad man äter och hur man andas. Jag rullar ut mattan på köksgolvet låter barnen komma och gå som de vill. Egentid får jag då jag går upp innan dem på morgonen för att yoga. Då tänder jag lite ljus och sitter kanske i meditation eller vilar till skön musik. När de sedan vaknar kommer de till mig och jag märker att de påverkas av den stämningen.


Emelies 3 bästa yogatips för familjen

Släpp kraven och ha roligt. Se en stunds yoga som ett sätt att ha roligt tillsammans och umgås utan tv och ipads. Rulla ut mattan på köksgolvet. Barnen kanske är med fem minuter, sedan går de. Men de påverkas ändå! Fånga stunden, andas djupt när ni myser i soffan och märk hur barnen påverkas.

Ta hjälp av naturen.
Var lekfull! Skapa positioner som träd, fåglar och andra saker i naturen med hjälp av kroppen.

Ta yogan till barnen.
Givetvis ska du ta stunder då du går undan och får tid för dig själv. Men försök att också plocka ut yogan dit familjen är så att barnen känner sig inkluderade

Tips!
Vill du yoga hemma men har svårt att veta var du ska börja? På yogobe.com har Emelie spelat in flertalet korta och enkla pass att göra tillsammans med sina barn. Väldigt mysigt och populärt hos barnen. Testa!

 

 

Vår expert:
Emelie Steen är lärare, yogalärare och ridlärare som bor i Borlänge med två barn, en katt och två hästar. Hon undervisar yoga i flera skolor i Borlänge och har skapat och utbildar pedagoger i sin metodik Balans för alla. Utbildar inom häst och yoga. Jobbar även för onlineyogasajten Yogobe och ansvarar just nu för deras månadstema Familjeyoga.