Vår matinspiratör den här veckan heter Mattias Kristiansson. Han är chefredaktör på tidningen VEGO – Sveriges första och största vegetariska mattidning. Dessutom är han kokboksförfattaren som står bakom böcker som ”Välkommen till Vegoriket” och ”Vego hela dagen”.

Beskriv din matfilosofi
Mat ska vara enkel, kravlös, vansinnigt god, sprittande rolig och hållbar. Jag kör vegomat därför att det utan problem kombinerar alla de sakerna.

Vad är hälsa för dig?
Hälsa är för mig att hitta en balans. Jag käkar ju helt veganskt vilket automatiskt ger mig massor av bonusar, men det gäller fortfarande att få in det i en livsstil som passar mig. Så även med träning. Träna inte därför att du måste, hitta en träningsform som är skitrolig och som du kan få in som en del av din vardag, snarare än tvång.

Nämn tre råvaror du alltid har hemma
Bönor – Jag har alltid torkade bönor men kanske främst bönor på burk. Då vet jag att jag snabbt kan förvandla dem till en lunch, krämigt pålägg, fyllning i en enkel wrap eller något annat mumsigt.
Tahini – Vego så det förslår men förbaskat gott. Perfekt om du vill göra en snabb sås eller för att smaksätta biffar med.
Mörk choklad – Därför att det är mitt enda beroende. En ruta om dagen gör mig till en glad person.

Om du behöver ngt snabbt, gott och näringsrikt, vad gör du då?
En smoothie, utan tvekan. Jag är en smoothie-maniac, det är ju så himla gott. Jag skulle blanda en hög med frukter, någon trevlig mörkgrön bladgrönsak, något nötsmör och sedan mixa ihop.

portratt
De här recepten ur Mattias Kristianssons bok ”Vego hela dagen” hittar du i bloggen Healthy Dinner:
Belugabolognese
Jordnötsnudlar
Morotskaksbollar