Lina Nertby Aurell och Mia Clase är statsvetaren och copywritern som drog igång en blogg om hur maten vi äter hänger ihop med hur vi mår. De saknade en inspirerande hälsoblogg som var vetenskapligt förankrad så till slut startade de helt enkelt en själva. Det blev en win-win: I bloggen samarbetar de med forskare och läkare som sitter inne på mycket kunskap kring mat och hälsa som de har lite svårt att förmedla brett, och Lina och Mia bidrar med sin erfarenhet inom kommunikation.

Aktuella: Med bloggen foodpharmacy.se

Matfilosofi: Det där tycker vi är lite klurigt att svara på, dels för att vi befinner oss mitt i en hälsoresa full av experiment och dels för att vi sällan lyckas äta precis som vi kanske hade önskat om vi hade obegränsat med tid, ork och pengar. För oss handlar det mycket om att förstå vad kroppen mår bra av att äta och varför, men att aldrig bli dömande om man inte lyckas. Det känns väldigt viktigt att visa att äta hälsosamt inte handlar om att avstå från njutning – tvärtom mår vi aldrig så bra som när vi äter mycket av god näringsrik, äkta mat lagad på bra råvaror. Dessutom handlar det om att lägga till nyttiga saker i vardagen, snarare än att utesluta massa saker. Vi har till exempel börjat äta väldigt mycket mer grönsaker varje dag eftersom vi blivit övertygade om grönsakernas superkrafter – och frossar man i goda grönsaker, ja då har man tillslut inte plats för så många skinkmackor. Vi köper dessutom alltid eko om det finns, både för kroppens och miljöns skull.

Om recepten i bloggen: Vi försöker hålla oss till enkla basrecept med få ingredienser som inte är för svåra att få tag på. I Stockholm har vi ju lyxen att hitta ekologiska avokados i var och varannan butik nu för tiden, men här bor ju långt ifrån alla våra läsare. Vi älskar som sagt grönsaker och inspireras mycket av raw food och vegan-köket, men vi lagar minst lika ofta mat ur ”vanliga” kokböcker med små enkla Food Pharmacy-modifieringar som att låta bli att koka för länge eller steka för hårt.

Äter era familjer som ni? När Mias dotter Juni blev glutenintollerant tvingades hela Mias familj att byta ut halvfabrikaten mot hemlagat och upptäcka nya gryn och mjölsorter. Det var en riktig ögonöppnare och i mångt och mycket en inkörsport för Mias del till det som sedan blev Food Pharmacy. För Mias familj är det viktigt att Juni ska kunna äta allt som finns hemma, och därför kommer inte gluten över tröskeln hemma hos dem.
Faktum är att bägge familjerna numera äter på samma sätt som vi. Vi hade en lite trasslig övergångsperiod när det under en period lagades två middagar hemma, men den tiden är lyckligtvis förbi.

Tips för en snabb och bra näringsskjuts: Till middag blir det ofta fisk, gärna makrill eller torsk, i ugn på 60 grader och en quinoasallad eller kall potatissallad till. Det gillar hela familjen! Tidigare åt vi mycket lax men den senaste tiden har vi blivit uppmärksammade på hur mycket skräp den odlade laxen innehåller (troligtvis även den ekologiska). Synd, för lax är gott!

Tre råvaror som alltid finns hemma: Probiotika för att hålla tarmbakterierna i trim. D-vitamin för att det är så svårt att få i sig via maten (och pga att alla nordbor lider av D-vitaminbrist). Gurkmeja och omega-3 för att det är antiinflammatoriskt. Det var fyra va?

Food Pharmacy delar med sig av följande recept:
En vegansk bouillabaisse
Tomatsås till pasta, fast med mycket näring och fibrer
Chilisoppa med tomat
Ugnsbakad makrill med senapssås
Raw snickersglass

O1_14481-1024x683
Såhär ser den här veckans matinspiratörer ut – Lina Nertby Aurell och Mia Clase tillsammans med professor Stig Bengmark som hjälper dem att styra rätt i mat- och hälsodjungeln.