Gluten eller inte – hur gör du? Och vad mår du bäst av? Veckans matinspiratör ändrade sina kostvanor, tog bort gluten och blev av med sina magproblem. Annika Sjöö är vinnaren av Let’s dance som lagt dansskorna på hyllan och numera driver sitt eget företag inom kost, träning och hälsa!
Aktuell: Med kokboken Annikas Paleokök – utan gluten mjölprodukter och socker och med sin blogg om kost och träning på Amelia.se

Matfilosofi: Började med paleokost för drygt 2,5 år sedan. Främst på grund av magproblem. Egentligen är det inga konstigheter utan grundar sig i tanken om att välja ren och naturlig mat som vi människor är genetiskt anpassade för att äta. Det löste magproblemen förvånansvärt snabbt.

Om recepten i boken Den innehåller mat som är enkel att tillaga. Du hittar allt ifrån frukostar, luncher, middagar, mellanmål och desserter á la paleo!

Varför glutenfritt? Till en början för att det löste mina magproblem. Men även min man mådde så mycket bättre. Vi kände oss piggare, fick mer energi, bättre sömn och minskat sötsug. Och eftersom vi alltid vill må så här bra så fortsatte vi i samma stil!

Om du ska slänga ihop ngt snabbt och nyttigt. Vad gör du? 2-minuter brödet ur min bok med exempelvis mandelsmör och banan på. Eller varför inte lite räkor och avocado? Så enkelt!

Tre råvaror som alltid finns hemma:
Ägg – perfekt till frukost, som mellanmål och till bakning.
Mandelmjöl – Alternativ till vetemjöl
Kokosolja – använder det till allt! Bakning, smoothies, att steka i.

Annikas tips på glutenfria middagar i Paleo-stil hittar du i bloggen Healthy Dinner.

Redaktionen tipsar: Läs om vår näringsfysiolog Kristina Anderssons tankar om gluten här.

Foto: John Hagby