– Rörelse har alltid varit en naturlig del av livet, men med dagens teknik blir vi allt mer stillasittande och rörelseglädjen försvinner både för små och stora. Därför är det viktigt att inspirera till mer rörelse och komma ihåg hur roligt det är att använda kroppen på olika sätt. Jag älskar teknik och tycker det är bra att barn tidigt lär sig navigera i den digitala världen som är en del av deras verklighet, men det behöver bli en balans, säger Terese Alvén som skrivit boken Träna tillsammans med familjen (Hoi förlag).

Hon menar att rörelse både kan bli en del av vardagen med något så enkelt som en mjuk matta i vardagsrummet som man kan busa och göra kullerbyttor på, men att det också kan vara bra att ta lite medvetna pauser då man sätter på lite poppiga låtar och dansar loss.

– Låt barnen vara med och välja aktivitet. Det som är roligt är det bästa. Älskar barnen paddan eller teven, börja kanske med någon dansvideo på Youtube eller liknande för att få igång dem. Sedan är det viktigt att du som förälder visar med ord och kroppsspråk att du älskar att träna och att träningen är en naturlig del av livet, precis som tandborstningen. Kanske inte alltid superkul, men vi gör det ändå för att vi mår bra av det.

Till skillnad från tandborstningen kan träningen däremot bli riktigt rolig, och det ska vi utnyttja. Träna tillsammans så får ni en rolig stund ihop.

Om barnen inte vill då?
– Vill barnet absolut inte röra på sig kanske man får se till att de gör det i alla fall – ta en promenad dit ni ska istället för att ta bilen och gör den rolig genom att hoppa över vattenpölar, räkna blåa bilar eller vad det nu kan vara som intresserar barnet, gå i trappor istället för hissen och så vidare. Begränsa skärmtiden. Och försök att inspirera till rörelse. Rätt som det är börjar barnet troligen tycka det är roligare/enklare att röra på sig.

 

Terese favoritövningar med barnen:

Dansa. Mina barn älskar musik och att dansa. Vi sätter alltid på några låtar efter förskolan och dansar loss på golvet. Hur härligt som helst!

Jane (&) Haglund Photography, www.janehaglund.se

Härma olika djur. Det ger bra träningseffekt då styrka, koordination, smidighet och balans utmanas i kaninhopp, jaga som en tiger och så vidare. Låt barnet tolka olika djur på sitt sätt och härma! (Vi är sälar på bilden).

Jane (&) Haglund Photography, www.janehaglund.se

Tuffare träning för föräldern och aktiv lek för barnet. Det finns många roliga styrkeövningar att enkelt göra hemma för föräldern som vill träna tuffare samtidigt som barnet är med och leker aktivt. En favoritövning hos oss är benkick med barnet som tyngd på benet.

Jane (&) Haglund Photography, www.janehaglund.se

 

 

mandagtranamedbarn

Boken Träna tillsammans med familjen, av Terese Alvén. Foto: Jane Haglund

 

Vår expert: Terese Alvén är tränare, författare och bloggare med fokus på träning och hälsa. Hennes blogg heter Spark i baken.