Kampsport, tv, mat. Paolo Roberto har många strängar på sin lyra och beskriver sig själv som en explosiv person. I januari visar han en annan sida av sig själv då han kommer ut med sin första bok om yoga.

Vad betyder yogan för dig?
Yogan ger mig väldigt mycket. Den yogan jag har dragits till är rätt fysisk och innebär en del fysiska utmaningar. Det är det som gör yogan kul för mig. Men den ger mig också en rörlighet som är viktig inom kampsporten. Och andningen och meditationen – som är viktiga delar av yogan – ger mig fokus och ett bra sätt att hantera stress.

Hur hittade du yogan?
Jag köpte min allra första yogabok när jag var 16. Men eftersom jag har hållit på med kampsporter sedan jag var sex har jag alltid nosat på ett asiatiskt synsätt på livet och där är meditationen en stor del. Så det har funnits i mitt liv länge. Men jag hittade hem i yogan på riktigt när jag tränade för en indisk tränare som också han hade sin bakgrund i kampsport. Han avmystifierade yogan för mig. Och det är väl det jag också vill göra i min bok. Där finns inte en enda indisk fras och inte en enda bild på en buddhastaty.
Jag tror att mycket av det skrämmer bort de som verkligen behöver yoga.

Vem tänker du på då?
Sådana som ser sig som för stela eller explosiva. Att säga ”jag är för stel för yoga” är ju som att säga ”jag är för skitig för att duscha”.

Men kan inte akrobatbilder skrämma bort folk från yogan lika mycket?

Visst, så kan det vara. Men ibland är det kul med målbilder. Det är ingen som säger att du måste stå på händer för att yoga. Men det är rätt kul att försöka, att se vad kroppen kan göra. Jag lär mig fortfarande nya saker vid 47 och det är jäkligt tillfredsställande. Men andningen och meditationen är ju minst lika viktiga bitar av yogan som det fysiska.

Vad är det i yogan som hjälper dig att stressa av?
Det är just andningen. Det är nästan som magi. Känslor är inte verkliga, stress är inte verkligt. Det handlar om hur du hanterar en situation. Och med andningen kan du styra dina känslor. Kan du styra din andning kan du styra dina tankar. Kan du styra dina tankar kan du styra dina handlingar. Och kan du styra dina handlingar kan du styra ditt liv.

Kan du tipsa om en andningsövning som kan hjälpa oss att stressa ner?
I boken finns ett djupandningspass jag kallar ”Pick me up”. Du behöver en minut. Det räcker för att du ska känna dig lugn. Jag lovar.
paolo2
Tänk så här: när du känner dig för stres­sad för att hinna med det, då behöver du verkligen det.
Stå eller sitt bekvämt. Blunda. Ta ett djupt andetag samtidig som du drar upp axlarna mot öronen. Andas ut och sänk axlarna och slappna av i hela kroppen.

Andningsövningen är hämtad ur Paolo Robertos bok ”Paolos yoga”, som kommer ut i januari 2017. Foto: Daniel Ohlsson Förlag: Fitnessförlaget