Har glöden slocknat i ert förhållande? Dags att hitta tändstålet igen och sätta fyr! WH bjuder på handfasta tips med vetenskaplig grund för er som känner att romantiken och erotiken inte direkt sprakar just nu.

5 saker ni bör göra för varandra regelbundet
1. Håll om varandra. Ja, på riktigt. Något så enkelt som fem minuter mys i soffan, eller innan ni somnar, gör att kroppen utsöndrar kärlekshormonet oxytocin.

2. Hångla! Den där snabba hej- och hej då-pussen räcker inte. Hångla på riktigt! En rejäl kyss på några sekunder får oxytocinet att ta fart.

3. Schemalägg sexet. För att sex ska funka som relationsklister krävs det att det händer en gång i veckan – minst. Blir det inte av? Planera in det! Trist? Kanske. Skönt? Sannolikt!

4. Pardejta med ett lyckligt par. Det handlar om att ni speglar er i det andra paret och suger upp deras romantiska energi – säger forskningen.

5. Ha en stående aktivitet. Det är bra för förhållandet att göra saker tillsammans, till exempel lördagslöpning eller söndagsbrunch, som ni gör varje vecka. Det signalerar att båda vill jobba på förhållandet.

3 genvägar till bra kommunikation

1. Kolla på film och diskutera. Forskning visar att om man diskuterar relationer i filmer fungerar det som parterapi. Det är dessutom både billigare och roligare. Så häll upp varsitt glas vin och tryck på play!

2. Säg tack. Din partner stannade vid affären på vägen hem och handlade, eller så lät hen dig välja restaurang igen. Var tacksam för sådana här små gester av vänlighet. Att visa varandra tacksamhet gör inte bara att ni fortsätter att göra varandra tjänster. Ni kommer också att bli bättre rustade för större problem som kan dyka upp framöver.

3. Börja messa. Släng iväg ett eller ett par meddelanden om dagen. Tänk kort och gulligt och kräv inte svar. När du faktiskt behöver få svar, se till att du lägger in lite värme i meddelandet, inte bara “När kommer du hem?”. Släng in en puss-emoji på slutet. Små förändringar, stora skillnader.

Satsa på tillsammans
1. Meditera. Era hjärtslag och andetag kommer att hamna i synk och ni kommer att bli mer generösa mot varandra. Känns det fånigt? Ligg tillsammans och lyssna på musik. Det är en perfekt paus i vardagen eller skön vila på lata söndagar.

2. Laga mat. Det är mysigt och romantiskt och ni lär känna varandra ordentligt. Vad ni ska satsa på för mat?
Tja, kryddstark mat väcker ju sinnena, så vad kan väl passa bättre? Mexikanskt i kväll, kanske?

3. Semestra. Och se till att ni får ta det lugnt då, det är helt nödvändigt för att ni ska må bra mentalt. Det finns få saker som kan sabba en relation så mycket som stress. Men ligg inte bara och slappa, undersökningar visar att par som vandrar tillsammans också har mer sex.