Ebba von Sydow är programledare och journalist. Hennes syster Amy von Sydow Green är läkare och dietist. De är helt för små pauser i vardagen. Gärna pauser med fika – men då i en nyttigare form. Deras tips kommer i boken Små stunder med systrarna von Sydow.

Beskriv er matfilosofi.
Små förändringar kan ge stor effekt. Till exempel, lägg grönsaker på hälften av tallriken och ät fisk minst två gånger i veckan. Ät ett äpple och en näve mandlar istället för chokladkakan när eftermiddagssugen slår till. Vi gillar inte förbud, utan fokuserar hellre på vad som är bra att äta. Vår nya bok är fylld med smarta recept på hälsosamma godsaker, så att man kan njuta mer i vardagen.

En bok om pauser. Hur viktiga är de för er, pauserna?
Vi älskar de små stunderna i vardagen: fikapausen, en kopp te i soffan eller att bjuda hem kompisarna på något nybakat. Men det gäller ju att göra de där fikapauserna hälsosamma – så att man kan fika ännu oftare!

I boken föreslår ni alternativ till de ”vanliga” sötsakerna. Vilka är era bästa ersättare?
Istället för påsen med lösgodis lägger vi gärna upp en skål med nötter, bär och hackad mörk choklad. En maxad glass fixar vi snabbt med hjälp av frysta bananer och jordnötssmör som mixas. Den maffiga chokladkakan ersätts med en variant gjord på sötpotatis och dadlar.

Om ni måste välja varsitt recept i boken, vilket blir favoriten?
Ebba: Vårt magiskt goda recept på nötgranola, som finns i boken, återkommer vi alltid till. Det är ett sådant där recept som alla kompisar ber om, så fort de smakat. Servera med naturell yoghurt och färska bär – och njut!


De här recepten ur Små stunder med systrarna von Sydow hittar du i bloggen Healthy Dinner:
Chokladdoppade kokosbars
Amys godaste glutenfria nötgranola
Knäckiga havreformar med fyllning
Ugnsbakade persikor
Grönkålschips

Foto: Rickard Rönnerstam