Det går att ge huden ett starkare skydd mot solskador genom att äta solsmart mat. Detta enligt Helena Nyblom Munthe som är läkare och författaren bakom böckerna ”Supermat”, ”Livskraft” och ”Vägen till friskare hud”. Välj mat med antioxidativa egenskaper och som bidrar till cellförnyelse för att skydda mot de fria radikaler som bildas vid solning.

Frossa i:

1. Tomater
Innehåller det röda färgämnet lykopen, en antioxidant som bekämpar fria radikaler. Om du äter upphettade tomater varje dag under ett par månader kan du minska risken att drabbas av solskador med 40 procent enligt en brittisk studie. Varför upphettade? För att upphettningen gör att kroppen tillgodogör sig lykopenet bättre.

2. Jordgubbar
Innehåller antocyanidiner och antocyaniner – vattenlösliga flavonoider som ger jordgubbarna dess röda färg och skydd. Ökar cellernas livskraft.

3. Spenat
Innehåller betakaroten som hjälper kroppen att bygga upp ett skydd om man äter det reglebundet under tio veckor.