Entreprenören och matkreatören Sofia von Porat brinner för vegetarisk mat, och har nyligen kommit ut med den nya kokboken ”Vardagsvego för alla!” där fokus ligger på enkel och god vegetarisk vardagsmat. När hon inte står i köket och experimenterar med nya recept jobbar hon med den veganska prenumerationsboxen ”Vegobox”.

Beskriv din matfilosofi.
Att laga vegomat ska vara gott, roligt och något som vem som helst kan klara av, därför ville jag skriva en kokbok med recept som är enkla att göra och varken kräver massor med tid eller konstiga ingredienser.

Varför vego?
Åh, det finns så många bra anledningar till att laga mer vego, men de som ligger mig varmt om hjärtat är att det är bättre både för den egna hälsan, miljön och djuren. Vi äter på tok för mycket kött i Sverige och resten av världen, något som redan idag har haft förödande konsekvenser i naturen. Att börja äta mer vego är ett superenkelt (och såklart gott!) sätt att hjälpa till och bidra till en bättre framtid.

Nämn tre råvaror du alltid vill ha hemma.

Jag ser alltid till att fylla på med råvaror som håller sig länge utan att bli dåliga:
1. Någon typ av baljväxt, t.ex. bönor, kikärter eller linser. De är rika på proteiner och näringsämnen och går att använda i alla möjliga rätter.
2. Sötpotatis, jag älskar både smaken och mångsidigheten!
3. Kokosmjölk eller krossade tomater är alltid bra att ha hemma, de kan förvandla gårdagens rätt till något helt nytt på ett kick.

Om du ska sno ihop något snabbt, gott och näringsrikt – vad gör du?
Grytor är något som kan gå väldigt snabbt och är även bra för när man inte har planerat något utan tar av det man har i köket, så det blir det en del av hemma hos mig, gärna serverat med ris, quinoa, fullkornsbröd eller liknande.

De här recepten ur Sofia von Porats bok ”Vardagsvego för alla” hittar du i bloggen Healthy Dinner:
Packade proteinbars
Spagetti med rödbetspesto
Snabb hemgjord falafel
Mysig rotfrukstssoppa

omslag-sRGB
Så här ser den ut – Vardagsvego för alla. Foto: Nathan Schacherer Förlag: Tukan