”Att gå på magkänslan” kan för många vara en sorts vägvisare i diverse situationer. Men en dålig magkänsla i form av smärta, uppblåsthet, gaser och illamående kan även påverka dig så mycket att du faktiskt inte KAN göra de saker du vill.
Stress än en stor orsak till magproblem idag. Så hur påverkar stress egentligen vår mage och vad kan vi göra för att optimera vår maghälsa? Kostrådgivaren Kajsa Ernestam berättar:

Vad händer i kroppen?
Vårt autonoma nervsystem är vårt icke viljestyrda system och består av en sympatiska och parasympatisk del.
Sympatiska systemet: Aktiveras när vi utsätts för olika typer av stress och gör så att stresshormoner som till exempel adrenalin utsöndras i kroppen. Detta innebär kort och gott att kroppen ställer in sig på ”fight and flight” läge, vilket innebär att vi får en ökad hjärtfrekvens, vidgar luftrör och drar ihop våra blodkärl, detta ökar kroppens prestationsförmåga och händer bland annat vid fysisk aktivitet.
Parasympatiska systemet: aktiveras vid vila. Detta system vill vi under en måltid ha aktivt då det ökar vår matspjälkning bland annat genom att stimulera körtlar i vår mag-tarmkanal via vagusnerven.

Så vad händer om vi äter när vi är stressade?

Kroppen prioriterar annat. När vi är stressade har vi alltså vårt sympatiska nervsystem aktiverat, vilket innebär att kroppen inte kommer att prioritera det vi vill att den egentligen ska göra, att smälta maten vi för stunden intar.

Vi känner inte att vi är mätta. Om vi gör andra saker samtidigt eller äter för snabbt hinner inte hjärnan registrera signaler om att vi faktiskt intar en måltid. Kroppen kommer då att fortsätta signalera upp till hjärnan att den är hungrig och vill ha mer mat. Det tar upp till 20 minuter innan vi känner att vi är mätta, detta gör att en måltid som intas snabbt och under stress kommer göra att vi äter mer.

Så hur kan jag optimera min matsmältning?
Andas! Genom att ta några djupa andetag innan måltiden så kan vi hjälpa till att lugna ner kroppen, minska utsöndring av stress hormoner och koppla på det parasympatiska systemet och förbereda kroppen för måltiden.
Tugga. Gärna länge och ordentligt så besparar du magen jobbet att bryta ned stora bitar mat.
Ät långsamt. Lägg ner besticken mellan varje tugga om du upplever det svårt.
Fokusera. På måltiden och det du ska göra, äta. Undvik störningsmoment så som tv, dator och telefonen, tro mig, de finns kvar efter måltiden också.
Måltidsmönster. Försök att äta många små mål framför några få stora. Se måltiden som en möjlighet att ta en paus från diverse aktiviteter så kan både kropp och knopp få en paus.
Vid ”stressmage”: Undvik mat med mycket fett, alkohol och kaffe.
Välj vad du lägger energi på. Kan du påverka eller göra något åt det du är stressad över? Om inte, släpp det. Det gynnar både dig och magen.

Vår gästskribent: Kajsa Ernestam är kostrådgivare och studerar till dietist i Umeå.