Sommar och ledighet – japp, då ska vi vara lyckliga. Åka bil ihop, bo lite trångt, vilja olika saker och vara jätteharmoniska. Lätt – eller hur? Eller så hör ni till de normala – de som får ett och annat sammanbrott, de som startar bilsemestern med ett bråk och som får grusade förväntningar redan när bakluckan slår igen över den minutiöst stuvade packningen.

Don’t worry! Det finns faktiskt sätt att göra semestern till en lugnare, mer harmonisk tid, för alla!
Till exempel: Släpp dåligt samvete för att ni sitter mycket i bilen. Varför? För att bilen är en utmärkt plats för de viktiga samtal. Så här säger till exempel leg. psykoterapeut Louise Hallin om familjesamtal och samtal i bilen:

– Alla i familjen, oavsett ålder, behöver känna sig hörda och bli sedda i ett samtal. Om man har en tydlig samtalsstruktur kan man dessutom hjälpa barnen att förstå att alla kommer få möjligheten att säga sitt. Eftersom de allra flesta barn åkt bil under större delen av sina liv är det dessutom en väldigt trygg och välbekant plats – som kan göra det lättare om det är något jobbigt man behöver prata om.

Svårt att komma igång med samtalen? Renault lanserar kommunikationsappen Conversations made easy. Där kan ni skapa en ”spellista” av samtalsämnen. Med hjälp av appen kan också alla i familjen få lika mycket tid att prata om sina ämnen – perfekt för sommarens långa (eller korta) bilresor!

Användaren skapar en resa och lägger in hur lång bilresan är. Därefter får familjemedlemmarna lägga till sina samtalsämnen – exempelvis ”jag vill ha en ponny” eller ”min skärmtid”. Under resan kurerar appen familjemedlemmarnas ämnen, vem som står näst på tur att prata och hur länge varje person får prata, så att alla i familjen får lika mycket tid att prata om sina ämnen, stort som smått.

En kul app tycker vi. Läs mer om den här!


Foto: Renault

Och du!
Läs också vår artikel om coachernas tips för sköna sommardagar med familjen! Det kan du göra här.