Att välja ekologiska tomater framför konventionellt odlade kan ju verka som en enkel match. Men när man står vid grönsaksdisken och ser prislapparna precis bredvid varandra är valet inte alltid lika enkelt. Johannes Cullberg vet. Han har själv jobbat med dagligvaror och vet att handlarna gärna ser att man väljer den konventionellt odlade grönsaken framför den ekologiska. Det är nämligen lättare att tjäna pengar på den. Idag driver Johannes Cullberg två, snart tre, livsmedelsbutiker under namnet Paradiset. Där finns inga tillsatser, bara ren mat och oftast ekologisk. Dyrare? Ibland, men inte alltid.
– Jag har bra kontakt med mina leverantörer och kan erbjuda rätt bra priser för det ekologiska. Men vi måste också inse att det inte är det ekologiska som är dyrt, utan det konventionella som är alldeles för billigt.

Han menar att vår kunskap kring livsmedelsproduktion är rätt undermålig och tyvärr gör att vi gör dåliga val. Inte så mycket för honom som ekologisk handlare, utan för våra kroppar.

– Allt ska vara billigt och helst gå snabbt. Se bara på den färdiga, burkpaketerade guacamolen. Grön och fin och färdig är den, men vänd på burken och se vad den innehåller. Bara ett par procent avokado. Resten är fyllnadsämnen, smakförstärkare och konserveringsmedel. Det är något som liknar mat, men det är ju inte mat. Så vi lurar oss själva när vi bara tänker med plånboken, säger han.

Här är Johannes Cullbergs tre bästa tips för dig som vill äta ekologiskt utan att bli ruinerad.

1. Handla efter säsong! Frukt och grönt i säsong kan du köpa till betydligt bättre priser. På sommaren är till exempel tomater jättebilligt. På vintern är det citrusfrukter som är i säsong. Och de är ju inte bara billigare när de är i säsong, utan dessutom godare.

2. Dra ner på proteinerna! Vi lever i en tid av protein-galenskap och äter mer protein än någonsin, mer än vi behöver. Konventionellt producerat protein må vara väldigt billigt, men fundera på varför och vad du egentligen vill ge dig själv. Handen på hjärtat – vill du hellre stoppa i dig en broiler-kyckling som under sin korta livstid knappt kan röra sig och blivit fullproppad med mediciner eller en frigående kyckling som fått ren mat? Antagligen det senare. Det blir lite dyrare, men ät mindre portioner proteiner i renare form och du kommer att må bättre både kroppsligt och själsligt – samtidigt som det känns okej i plånboken.

3. Välj rätt! Känner du att du ändå har svårt att få till det ekonomiskt, välj ut några varor som får vara ekologiska. Köp alltid ekologisk potatis! Potatis är den mest besprutade produkten du kan hitta. Den har dessutom ett tunt skal som gör att du lätt får i dig de olika bekämpningsmedlen som använts om den odlas konventionellt. Välj på samma sätt – och av samma anledning – alltid ekologiska vindruvor, om du nu behöver äta vindruvor överhuvudtaget.