Det behöver inta vara svårt eller ta tid. Och det behöver inte betyda konstiga maträtter och olika superfoods för att få till en riktigt nyttig måltid.

I succèboken Eat Clean ger kostexperten Kristina Andersson sina bästa knep för riktigt bra mat – utan konstigheter.
Vi älskar det! Testa du med…

MACKFROSSA
Vad vore kaffet/teet utan en riktigt god macka? Testa det här supergoda knäckebrödet.

Knäckebröd
1/2 dl mixade havregryn 1/2 dl psylliumfrön
2 msk kokosmjöl
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl pumpafrön 2 dl vatten
salt

Hemgjort pålägg

kycklingfilé laxfilé fransyska/rostbiff kotlettbit
1. Blanda alla ingredienser och låt stå och svälla några minuter.
2. Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper.
3. Grädda i ugnen på 150 grader i 45–60 minuter.
4. Ta ut och skär i bitar. Sänk värmen till 50 grader och torka 2–3 timmar eller under natten med en träslev i ugnsluckan.

knacke2

ÄGGANDE HELGFRULLE
En kladdig äggröra, avokado, lite örtsalt. På ovanstående knäckemacka… Och till det: en grön drink som smakar glass. DET är vad vi kallar lyxfrukost.

Äggröra
2 ägg
1/2 avokado
salt och peppar

Grön ”glassig” drink
ca 100 g fryst mango
1–2 nävar babyspenat (eller fryst spenat)
ca 2 tsk färsk riven ingefära
chiliflakes

Gör såhär!
1. Vispa upp äggen lite lätt med en nypa salt och peppar och stek på låg
värme under omrörning.
2. Lägg fryst mango i mixern och fyll på med uppvärmt vatten så att det
täcker mangon.
3. Mixa mangon tillsammans med spenat, ingefära och chiliflakes. Späd
eventuellt med mer vatten om du vill ha lösare konsistens.
4. Skiva upp avokadon och servera tillsammans med äggröran.

EAT CLEAN - Massolit Förlag

SMARTA TACOS
Små ändringar gör stor skillnad. Nytt bröd, egen krydda, bra kött eller färs… (ekologisk köttfärs funkar också, men kyckling är väldans gott, testa!)

4 personer
Tortillabröd (4–6 bröd)
4 ägg
1 dl vatten
1/2 dl fiberhusk
2 msk kokosmjöl
1–2 tsk salt

Grönsaker
tomat
gurka
sallad
majs

Kyckling
600 g strimlad kycklingfilé
eller kycklingfärs

Tacokrydda
2 msk chilipulver
2 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
3 krm cayennepeppar
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk salt

Gör såhär:
1. Vispa ägg och vatten.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en smet. Låt stå och svälla
i 10 minuter.
3. Rör om i degen och dela den i 4–6 delar.
4. Kavla ut degen mellan två oljade bakplåtspapper. Låt det övre bakplåtspappret
sitta kvar och baka i 125 grader cirka 10 minuter.
5. Välj de grönsaker du själv gillar och hacka dem i små bitar. Servera med tacosås
utan tillsatser.
6. Blanda alla kryddingredienser och förvara i en gammal kryddburk eller glasburk.
7. Stek den strimlade kycklingen eller färsen.
8. Tillsätt krydda efter smak. Häll på 1/2 dl vatten och låt kryddorna koka in ordentligt

Tips!
Gör gärna egen guacamole till dina tacos. Gröp ur 2 avokador och mosa dem med en gaffel.
Tillsätt lite limesaft och pressa ner en vitlöksklyfta. Smaka av med salt. Gott och enkelt!

EAT CLEAN - Massolit Förlag

GLASSIGT VÄRRE
Glass är gott. Punkt. Den här glassen är precis(!) lika god. OCH nyttig. Och du… testa innan du tänker ”omöjligt”, du kommer bli förvånad!

Snickersglass (2-3 kulor)
1 fryst banan
1 1/2 msk jordnötssmör vaniljpulver
1 nypa kakaonibs rostade, saltade jordnötter
1. Mixa fryst banan, jordnötssmör och vaniljpulver.
2. Blanda ner kakaonibs.
3. Frys eventuellt in på nytt. Servera toppad med salta jordnötter.

Syrlig mangoglass (2-3 kulor)
Glass är en sån där efterrätt som ingen tackar nej till här hemma. Och det är också det enklaste att förändra, för när du gör en god hemmagjord nyttoglass så blir den faktiskt så gott som lika god som den du köper. Mina barn är jättenöjda med hemmagjord raw glass som dessert. Den här provar vi ikväll.

Du behöver:
125 g fryst mango
1 dl fryst havtorn
1 dl cashewnötter

Såhär gör du:
1. Mixa fryst mango, fryst havtorn och cashewnötter till en slät smet.
2. Frys eventuellt in på nytt. Servera toppad med kakaonibs, bär och hackade nötter.

EAT CLEAN - Massolit Förlag