http://www.healthyliving.se/kristin-ekberg/Han är kocken med inriktning på ekologisk och hållbar produktion och konsumtion. Han medverkar regelbundet som vegankock i Gokväll i SVT och driver Stockholms första renodlat ekologiska och veganska restaurang. Han är en av två författare bakom boken Miljödieten – en guide för alla som har samvetskval och hälsokval över hur de lever och hur de borde äta. Den här veckan heter vår matinspiratör Maximillian Lundin.

Varför miljödieten?
Vi ville göra en bok som hjälper läsaren att förstå att våra kroppar och miljön hänger ihop. Det som är bra att äta för kroppen är i de flesta fall också bra för miljön. För att göra det tydligt innehåller boken två pusselbitar – Daniels grävande journalistik som visar de mest avskyvärda produktionsmetoder på mycket av den mat vi äter. Och min kunskap inom ekologi, jordbruk, matlagning och hälsa. Det ska helt enkelt räcka med den här boken för att komma ganska långt i att förändra och förbättra både den personliga hälsan och miljön. Den är en kick i baken i ena ändan och en klapp på axeln i den andra.

Vad är hälsa för dig?
Att gå runt och le och må bra. Att känna sig pigg och fräsch och att orka göra de saker jag vill göra. Att vara stark och glad helt enkelt.

Beskriv din matfilosofi
Det ska vara enkelt, i den meningen att maten inte ska innehålla för många ingredienser. Men jag vill ha mycket smak. Ska det vara så ska det vara ordentligt.

Vilka tre råvaror har du alltid hemma?
Svenska, gula, ekologiska ärtor. De är jättegoda att göra hummus på, goda att fräsa och blanda ner i grönsaksblandningar och jättebra att göra pajfyllning av.
Ekologisk tahini. En jättebra ersättare för youghurt och crème fraiche i såser.
Grönkål. Jag äter grönkål varje dag. Det är så fantastiskt bra för kroppen, nästan som en massage. Jag har det i smoothie, i sallad, i pajer och grytor. Används högt och lågt hemma hos mig.

Om du ska göra något som är snabbt, gott och hälsosamt för både kropp och miljö, vad gör du?
Jag kokar hirs, det är supernyttigt, glutenfritt och går snabbt att koka. Till det gör jag en tomatsås på färska tomater och lök som jag fräser. Blandar i röda linser, häller på lite vatten och kokar i 10 minuter. Sen äter jag det ihop med rårivna grönsaker.

De här recepten ur boken ”Miljödieten” hittar du i bloggen Healthy Dinner:
Sparrissoppa med ugnsrostade rotfrukter och vitlöksmajonäs
Sötpotatisrösti med rostade vitlökslinser och ärtkräm
Hirstabbouleh med mandel- och tomatröra
Svart tomatris med tofutapenade och brynta champinjoner
44825b
Maximillian Lundin inspirerar med sin vegan-matlagning. Han är kocken bakom recepten i ”Miljödieten”.Foto: Erik Olsson