Anja Forsnor är matskribenten bakom frukostboken ”En god morgon”. En sann matinspiratör och livsstilsinspiratör som kombinerar nyttigt med kul och gott.

Vem är du?
En sprudlande matentusiast som älskar choklad, bubbel, gröna smoothies och träning. Som lever för hemmakvällar, att resa, mina vänner och min dotters mjuka kramar. En person man aldrig har en tråkig sekund med. Hoppas i alla fall att det är så mina vänner skulle beskriva mig, haha.

Beskriv din matfilosofi.
Jag älskar mat och tycker det är viktigt att man njuter av det man äter. Själv utgår jag nästan alltid från det vegetariska köket och är en sucker för ugnsrostade grönsaker. Jag tror inte på förbud eller dieter utan pratar alltid om långsiktighet. Att exempelvis lägga till mer bra saker för att skapa goda och hållbara vanor.

Varför en bok om frukost?
För att jag älskar frukost, kort och gott. Och tycker att vi generellt är på tok för dåliga på att variera vår frukost. Många har ätit precis samma frukost sedan man bodde hemma utan att ens reflektera över det, när man sällan skulle äta samma middag knappt två dagar i rad.

Nämn tre råvaror du alltid ser till att ha hemma.
Ägg, frysta bär och fetaost. Ägg är världens bästa livsmedel, dels ur hälsosynpunkt men även för att det är så gott och enkelt att laga mat med ägg. Frysta bär är nästan alltid basen i mina smoothies och fetaost för att det piffar upp vilken maträtt som helst. Förutom kanske smoothies, haha.

Om du ska svänga ihop något som är riktigt snabbt, enkelt, näringsrikt och gott, vad gör du då?
Då blir det oftast något med ägg, troligtvis en äggröra som jag steker i kokosolja. På slutet smular jag ner lite fetaost och serverar det hela med massa grönt och sesamfrön på toppen. Eller en smoothiebowl maxad med gottigheter som avokado, spenat, mango, frysta bär, gröna ärtor, citron och ingefära.

I bloggen Healthy Dinner kan du hitta de här recepten ur Anjas bok ”En god morgon”:
Fruktpannkaka
Saftigt morotsbröd
Blåbärskräm med chia
Gratinerad grapefrukt

Boken ”En god morgon” av Anja Forsnor. Foto: Charlotte Gawell Förlag: Norsteds