Suckar du över att behöva börja jobba igen? Känns tanken på ett helt års arbete till nästa sommar oöverstiglig? Kanske är du på fel plats. Kanske behöver du lite ny tändvätska i livet. Annika R Malmberg Hamilton är framgångscoach och författaren bakom boken Tändvätska – konsten att brinna utan att brinna upp. Hon menar att det aldrig är för sent att göra en förändring.
– Det kanske inte ens behöver vara en stor förändring. Små ändringar kan göra stor skillnad för hur livet ser ut. Tro inte att motivationen kommer till dig från ingenstans. Det krävs att du bestämmer dig för att göra något. Och när bollen är i rullning brukar motivationen komma. Förvänta dig inte att du ska vara bra på det nya direkt. Se på det som en vattenkran i en sommarstuga som stått oanvänd ett tag. I början kommer bara brunt vatten. Men när det fått rinna ett tag börjar det klarna. På samma sätt är det med kreativitet och allt du tar dig för.

Här är fem tankar från Annika R Malmberg Hamilton som kan ge dig en nytändning i höst.

1) Vem är jag? Fundera på vem du är, vad du kan och vad du står för. Är du säker på att det är så du uppfattas av andra? Att försöka vara någon eller något du inte är tar en massa värdefull energi ifrån dig. Så om du är en person som aldrig kommer i tid – sluta då att försöka hitta på en massa ursäkter. Erkänn dina sämre sidor för dig själv och andra och våga dessutom vara stolt över de goda. Då blir det lättare att älska samtliga dina sidor. MEN! Vissa svagheter behöver man jobba med. Kommer du till exempel aldrig i tid kan det skada din karriär. Ansträng dig om din svaghet är ett hinder för dig. Men lägg krutet på utvalda förändringar. Du kan inte göra alla.

2) Lever jag som jag lär? Säg bara sådant du menar eller börja mena det du säger. Fundera över hur många saker du säger som du faktiskt lever upp till. Går du på tvärs emot vad du säger kommer du att tappa respekten för dig själv. Har du något som du ursäktar dig för hela tiden; ”Jag borde läsa mer”, ”Jag borde umgås med vänner”. Identifiera dina ursäkter. Kanske kan du fråga någon som står dig nära om du brukar ursäkta dig för något. Skriv ner vad du hör dig själv säga och fråga dig om det verkligen är viktigt för dig eller om du tror att det borde vara viktigt för dig eftersom det är viktigt för andra.

3) Vad är viktigt? När du vet vad som är viktigt för just dig kan du börja prioritera. För du hinner inte med allt, så varför inte välja bort sådant som inte är viktigt för dig. Är det inte viktigt för dig att träna, så välj något annat. Ingen kan prioritera allt, och det är förväntningarna som gör dig utmattad. Slut fred med dig själv och landa i den du är.

4) Var inte rädd för ansträngning! Att arbeta är inte farligt, så länge du arbetar med något du tycker om och trivs med. Ibland är det till och med den pusselbiten som saknas i ett liv som känns meningslöst – kicken och lusten att anstränga sig på jobbet eller i relationen. Kicken att lyckas med något efter en ansträngning är viktig för motivationen. Ställ dig själv frågan vad det är för uppgifter som du normalt tycker om att ta dig an och vad du drömt om. Fundera på varför du tvekar inför en uppgift? Är det olust, är det en rädsla för att misslyckas? Identifiera din rädsla och våga gå emot den om det bara handlar om prestationsrädslor. Se till att omge dig med personer som vågar pusha dig på ett positivt sätt. Utmana dig själv i små steg. Och låt dig växa i lagom takt.

5) Använd kritik för att växa! All kritik är inte välvillig, men om du vet att personen som ger dig kritik vill dig väl är kritiken ett utmärkt sätt att utvecklas som människa. Och ett sätt vi inte utnyttjar så väl i dag. Nästa gång du får kritik, bestäm dig då för att det inte handlar om att du har rätt och den andre har fel, utan be om exempel och se om du kan lära dig något. Det är svårt, jag vet, men tänk om det finns något i budskapet som du faktiskt kan ta till dig? Du kommer inte bara att lära dig något, du kommer också bli mer respekterad och omtyckt på köpet.

Vår expert: Annika R Malmberg Hamilton är framgångsexpert och har tränat ledningsgrupper, team och säljare till förbättrade resultat. Hon är en uppskattad och rutinerad föreläsare, samt författare till boken Tändvätska – konsten att brinna utan att brinna upp. På fritiden tävlar hon i multisport. Mer om Annika hittar du på hennes hemsida.

Tips! Läs mer i vår nystartsserie!
Del 2:Fem steg till ett skönare du

Del 1: Kärleksladda relationen och våga parterapi