Ida Högberg är skådespelerska och sångerska. Hon är dessutom rawfood-kock. Den här veckan frestar hon med fem recept – råa, näringsrika och vackra. För Ida Högberg är mat nämligen en konstform, något kreativt och njutbart som påverkar oss på många plan, precis som en bra musik- eller teaterföreställning.
Just nu är Ida aktuell med den egenskrivna föreställningen RAWFOOD-SOPPA! – ren show utan gränser eller tillsatser som har premiär 6 oktober på Stockholms Stadsteater, där hon både skrivit manus, agerar på scenen samt har utvecklat rawfood-menyn som serveras till föreställningen.
I slutet på augusti släpptes Active- en receptbok med matkärlek och växtkraft i samarbete med Holistic Sverige. Utöver detta håller Ida löpande workshops och rawfoodinspirationskvällar på bland annat Aveqia Sthlm och jobbar tillsammans med både idrottsprofiler, konstnärer och företag.

Beskriv din matfilosofi: Att öka sitt intag av grön ekologisk mat ska kännas roligt, svängigt, attraktivt och spännande. Jag vill förmedla innovativa alternativ som sätter piff på maten och känns enkla att få in vardagen. Rawfood har verkligen satt guldkant på mitt liv – den känslan vill jag sprida till andra!

Tre viktiga råvaror i ditt kök: Citron använder jag till nästan allt! Dressingar, desserter, smoothies, soppor… eller bara som den är i mitt dagliga vattenglas på morgonen eller färskpressad över sallad.
Avokado – så gott och mättande! Vet jag inte vad jag ska äta hackar jag upp de grönsaker som finns hemma tillsammans med avokado, ringlar över lite god olivolja, örtsalt och vinäger eller citron.
Något som jag också ofta använder är Tamari och Tahini. Tamari är en icke upphettad glutenfri sojasås som är god att marinera grönsaker i, använda som smaksättare i såser eller att ringla över sallad. Tahini, sesampasta, har jag som pålägg på mackan eller som bas i såser och dressingar. Blanda lite tahini med tamari och citron och du har en jättegod dippsås eller salladsdressing!

Vad är hälsa? Att se till helheten, vara ärlig mot sig själv och fylla sitt liv med saker som man mår bra och blir glad av. Det kan vara allt ifrån maten man äter till relationer, jobb, träning, aktiviteter och drömmar. Hälsa är en kombination av många parametrar i livet. Maten är långt ifrån allt, men lägger en central grund för mycket av det andra. Frihet och flöde i kroppen, ger frihet och flöde i tanken. Blir det en stress i sig att äta bra, tror jag dock det bättre att ta ett steg tillbaka och pausa ett litet tag. Hälsa för mig är också att våga lita på sin intuition och följa lusten i livet. Där lusten finns, finns passion, hälsa, energi och glädje.

Om du behöver göra ngt snabbt, lätt och näringsrikt, vad blir det?
Groddar!! Dessa små magiska filurer! Mer näringsrika än alla andra grönsaker, lättsmälta, enkla att gro och dessutom billiga. Jag ser alltid till att ha någon form av groddar hemma. Är det bråttom slänger jag ihop några nävar gröna linsgroddar eller mungböngroddar med avokado och citron, ringlar över lite tamari och serverar med en klick tahini.
Snabbmat nr två är alltid en smoothie – gärna med mycket bladgrönt och boostad med nått superfood. Oftast blir det en improvisation av de frukter och grönsaker som jag har hemma. Snabbt, enkelt, näringsrikt och gott!

Varför raw-food?
How could I say no?:) I samma stund som jag kom i kontakt med rawfood, sade någonting klick inom mig. Maten var så god, smakrik och vacker. Hela min kropp bara sa ja. Sen inbjuder denna matlagningskultur till en enorm grönsaksinspiration! Vi måste alla gå över till en mer växtbaserad kost för att kunna överleva ur ett långsiktigt och hållbart perspektiv på vår jord. Rawfood-köket kommer med mängder av inspiration och innovativa idéer där många har fastnat med isbergssalladen, gurkan och tomaten. Att bjuda in rawfood i sin övriga kost är ett enkelt, roligt och lyxigt sätt att utöka det gröna på sin tallrik!

De här rawfood-recepten skapade av Ida Högberg i samarbete med Holistic hittar du i bloggen Healthy Dinner:

Blåbärsgranola
Rödbetskex
Sassy Grassy smoothie
Solskenswrap med rödbetsaioli
Hampabollar med raw grönsakstabbouleh