Veckans matinspiratör heter Niklas Ekstedt. Många känner honom som mat-Niklas. Just nu är han aktuell med boken ”Den blå maten” där han till recepten hittat inspiration från de platser på jorden där man lever längst. Boken svarar bland annat på frågan hur man lever på de platser på jorden där man har minst andel hjärt- och kärlsjukdomar och minst cancer?

Vilka blev dina viktigaste insikter?
De äter lite socker. De äter en varierad kost och de äter ordentliga måltider, ofta med en religiös rit kring middagsbordet innan måltiden börjar, till exempel en bordsbön. Så HUR man gör kring matbordet är en viktig faktor, inte bara vad man sätter i sig.

Beskriv din matfilosofi
Mat ska vara glädje, det ska finnas nyfikenhet och så tror jag att min inställning är att allt inte alltid måste vara gott. Vissa saker får man testa minst 20 gånger innan man lär sig att uppskatta det.

Tre råvaror som är viktiga för dig att ha hemma: Olivolja – för att det förhöjer smaken på alla grönsaker. Lök – för att mycket börjar med lök, det är smakgrunden i en stor del av min mat. Och gräddfil – en universalvara som är perfekt till en massa saker, bland annat sallad.

Du behöver något snabbt, nyttigt och enkelt. Vad gör du?
Just nu blir det mycket morötter. Gärna rostade i ugnen. Eller faktiskt de flesta rotsaker i ugn. Jag använder ugnen mycket för tillället.

Vad behöver du för att få en skön matstund?
Jag tror på någon form av bordsbön. Inte som en religiös rit eller på något sätt kopplat till religion. Mer som ett samtal innan man startar måltiden. Det är ett sätt att lugna ner stämningen och känna tacksamhet för det man har.

Niklas delar med sig av följande fyra recept på bloggen Healthy Dinner:
Stekt torsk med broccoli och brynt smör
Grillad kycklingsallad med yoghurt, mynta och olivolja
Sallad med varmrökt lax, ägg, senap och pepparrotsdressing
Fruktsallad med rostade cashewnötter och färsk kokosgrädde

ekstedt-ennart_
Niklas Ekstedt har tillsammans med Henrik Ennart skrivit boken ”Den blå maten”