Förra året tipsade vi om en favoritbok av prästen Olle Carlsson – 365 tankar för sinnesro. Den innehåller en tanke att meditera kring för varje dag på året. Ett fint sätt att lära känna sig själv. I år kommer ännu en bok från Olle Carlsson, nu med tankar att meditera och samtala kring tillsammans med barnen. Stilla stund med barnen – 365 tankar för stora och små heter den – en fin julklapp som verkligen kan bygga broar till tankar du inte visste att du själv eller barnen hade. En bok som är mycket mer än en bok. Vi har valt ut fem av våra favoriter. Några tankar som kräver lite funderingar, men som kan ge så mycket tillbaka. Varje tanke avslutas med en fråga att prata kring.

Just idag vågar jag vara glad.
Det är så lätt att oroa sig helt i onödan, alltid är det något. Stort eller smått, sådant som redan har hänt eller något som vi tror ska hända. Men ett bra sätt att sluta oroa sig är att istället börja fundera över vad vi har att vara tacksamma för.

Vad är jag tacksam för idag?

Just idag är jag trygg
Ibland känns det som att vi bär på en tung osynlig ryggsäck, full med stenar av sådant som gjort oss ledsna i livet. Ju längre tiden går desto tyngre blir ryggsäcken, och att svårare att berätta om. Men när vi väl hittat en person som vi känner oss trygga med, och börjar prata om det som gjort oss ledsna, så faller stenarna bort en efter en och livet känns lättare igen.

Vem vågar jag prata med om mina känslor?

Just idag är jag fri
Det finns en berättelse om en grizzlybjörn som kom till en övergiven lägerplats mitt i skogen. Vid elden hängde en gryta med kokande vatten kvar som björnen tog tag i. När den brändes följde björnen sin instinkt att försvara sig och försökte krama ihjäl grytan, men då brände den sig bara ännu mer. Så gör vi människor också när vi blir rädda. Vi håller fast vid det som gör ont istället för att försöka släppa taget om det och våga bli glada igen.

Vad har jag svårt att glömma?

Just idag tar jag en risk
Att vara ovän med en annan människa kan påverka hela vårt liv. Att fatta mod, och kärleksfullt uttrycka det vi känner till den person vi är osams med, kan förändra allt. Om vi bara vågar ta risken.

Vem har jag blivit sams med igen?

Just idag vågar jag visa mina känslor
När vi ramlar och slår oss som barn sätter vi ofta gråten i halsen ända tills vi ser mamma eller pappa. Då när den som kan trösta och hjälpa ser oss kommer plötsligt tårarna forsande. Det finns inget skönare än att få gråta ut i en trygg famn och våra tårar är det finaste vi kan visa för någon.

I vilken famn vill jag gråta ut?

2
Frågorna är hämtade ur boken Stilla stund med barnen – 365 tankar för stora och små