Snabb, näringsrik, enkel och god. Det är väl rätt och slätt så man vill att vardagsmaten ska vara? Och det är Sara Begners recept sammanfattade i fyra ord. Hon är kokboksförfattare, matredaktör för Mersmak, och provkökschef på Coop. Och den här veckan är hon dessutom vår matinspiratör.

Aktuell: Med boken Veckans favoriter och i slutet av april med en grundkokbok i vegansk matlagning.

Matfilosofi: Äter helst så ren mat som möjligt lagad från grunden och med schyssta råvaror. Helst ska det vara okomplicerat. Vill inte lägga så mycket mer än tjugo minuter på en vardagsmiddag. Och även kräsna barn ska gilla det.
Mitt enda hälsotips är att ge fasen i godis och att inte dricka sig tjock. Saft, öl, latte och juicer – skippa dem och drick vatten!

Snabbt, gott och näringsrikt tips: Ångkoka broccoli! Saknar du en ånginsats kan du använda en vanlig sil som du lägger broccolin i. Sänk ner den i en kastrull och fyll på med vatten under silen. På med ett lock eller lite folie och låt vattnet koka. Ånga broccolin cirka 7 minuter. Lägg upp på ett fat och hyvla över parmesan, riv lite citron och pressa ur lite saft över, ringla över olivolja. På med salt och peppar. Alla älskar det och det ser dessutom snyggt ut!

Råvaror som alltid finns hemma: Olivolja, citron och flingsalt. För att det går att rädda allt med de råvarorna – en snabb pasta, en sallad, en grönsak. Allt blir gott! Utan dem känner jag mig fattig.

Om recepten i boken ”Veckans favoriter”: Förutom att den innehåller smarta, snabba, goda recept för en normalt stressad vardag finns också ett helt kapitel som handlar om roligare tillbehör. Och ett om goda vanor. Hjälp på vägen att hitta hållbara vanor. Det handlar om att du FÅR äta en kanelbulle, men att du kanske ska skapa rätt tillfällen att göra det. Tillsammans med en kaffe i solen till exempel, i stället för att du bara råkar slänga i dig en på väg ner i tunnelbanan.

fiskspett

Hitta Sara Begners veckomeny i bloggen Healthy Dinner. Bland annat grymt goda fiskspett med jordnötssås.