Med våren kommer inte sällan lusten att rensa ut gammalt skräp och göra hemmet luftigare, friskare och öppnare.
Enligt feng shui-tankar ger rensning både nya energier och plats för nya möjligheter.
Feng shui-konsulten och inredaren Jannice Wistrand menar att lusten att rensa ut vintern är naturlig för de flesta av oss:

– I alla tider har människan varit intresserad av det som skapar skönhet för oss. Det ligger i oss sedan långt tillbaka att vi vill kompensera våra liv. Stressar vi på dagtid vill vi ta in yogan på kvällen. När det kommer till våren, blir det varmare ute igen, vi vill helt enkelt lätta upp våra hem. Men tunnare textilier, ljusare toner och bli av med all stagnerad energi. Det finns väl inget som är så befriande som att ha varit på tippen, eller myrorna och skänkt eller kastat saker.

Vill du beskriva vad feng shui är för oss oinvigda?
– Feng Shui är en österländsk lära som handlar om att leva och efterlikna naturen, att ta hänsyn till det vi har runt omkring oss och att vi faktiskt påverkas av allt runt omkring oss; färg, form och material. Feng shui handlar om sunt bondförnuft brukar jag säga. Vi har det i oss sedan lång tid tillbaka att vi till exempel vill sitta och sova i så kallad kraftposition, med uppsikt över dörrar och fönster. Det skapar trygghet och ger en skön känsla.

Gör du själv årstidsrensningar eller har du någon annan strategi?
Jag rensar nog lite jämt, men ja jag blir mer taggad att rensa inför nya säsonger. Januari och augusti påminner mig om skolstart och jag älskar känslan av pånyttfödelse, förändring och nya möjligheter. Så jag är nog mest taggad att dra igång utrensning då. Just nu är jag i säljartagen här hemma. Det är mycket som ska ut på min instagramloppis.

Vilka är dina bästa tips till den som satsar på en riktig vårrensning? Hur ska man tänka?
– Börja smått. Ofta är felet att vi drar igång värsta stora rensningen på en gång. När allt ligger ute i ett kaos, ska det lagas mat, sen ska något barn på en aktivitet osv. Börja med en låda i köket. När den är klar får du ytterligare energi osv : Alltså börja i liten skala. Har du svårt att ändå komma igång? Sätt äggklockan på 10 minuter. Tävla mot dig själv och var effektiv.

Vad kan vi eller våra hem vinna på att rensa?
– Idag ägs vi ju av våra saker. En känsla som lätt skapar oro och ängslighet. Att ordna upp, strukturera våra saker och känna att vi omger oss med saker vi älskar och använder är en frihetskänsla. Behöver vi verkligen 20 olika muggar, eller vill du hellre sälja dem och investera i den där servisen du länge drömt om. I det enkla bor det sköna och det i sin tur ger en skön avkopplande känsla. Idag vet vi att vi kan minska stress och oro mycket genom att ha en god ordning. Så börja rensa ut det du inte använder. Det är en otroligt befriande känsla att våga göra sig av med saker.

2-1

Jannice Wistrand är certifierad inredare och auktoriserad Feng Shui-konsult. Hon blev framröstad av svenska folket som årets inredningsbloggare 2017 på Elle Decoration Swedish Design Awards – med sin blogg Add Simplicity. Jannice är en flitigt anlitad föreläsare och har synts i både inredningsmagasin och i tv-rutan.