Veckans matinspiratör, Monika Ahlberg, inspirerar på många sätt. En dag joggade hon förbi Rosendahls trädgårdar i Stockholm och tyckte att där borde det ligga ett kafé. Hon tog saken i egna händer, trots att hon aldrig gjort något liknande förut, startade och drev kafét till succé. Numera är hon kokboksförfattare och matkreatör och driver ett annat kafé, det på Thielska Galleriet i Stockholm.

Aktuell: Ständigt aktuell med kurser och föredrag. Håller som bäst på att driva upp kafét på Thielska Galleriet samt planerar sin 21 kokbok.

Matfilosofi: Enkelt, lättlagat, vackert och gott! Och mat lagad av råvaror valda med omsorg. Säsongsanpassade råvaror (både enklarare att få till gott och billigare!), helst närproducerat och om möjligt ekologiskt. Men kan också konsten att få till en god måltid av ett sådant där tråkigt fryst fiskblock!

Hälsa, vad är det?Att må bra! Att ta sig tid till att vara ute i friska luften och röra på sig, att njuta av god mat och ett glas gott vin. Och att vara glad och positiv!

Tre råvaror som alltid finns hemma:Smör, färsk ingefära och olivolja. Smör för att det är så gott både på mackan och att steka i samt att krydda upp och lägga på såväl den grillade köttbiten som den stekta fisken. Ingefära för att jag brukar riva den och göra te. Känns nyttigt och bra för både kropp och själ! Olivoljan är bra till allt!

Om recepten i boken: ”Monikas Vardagsmat” är en bok med lättlagade, snabblagade, billiga och supergoda vardagsrätter som också funkar på helgen. Alla rätter är tillagade av ingredienser som de flesta av oss har hemma eller lätt kan få tag på i närmaste matbutik. Den blev utsedd till Årets svenska måltidslitteratur då den kom ut 2012. Vacker är den också!

För snabb, god näring:Då vänder jag en bit fisk i mjöl, (färsk eller fryst) steker i smör några minuter på varje sida och serverar med min bästa basilikasås och sallad!

Den här veckan lagar Monika Ahlberg:
Ugnsbakad fisk provencale
Grönsakssoppa med matvete
Chicken tikka masala
Kalkonbröst i wraps med äppelyoghurt
Zucchinitagliatelle