Längtar du? Bort? Hem? Inåt? Utåt? Sofia Sivertsdotter ger dig råden som stillar längtan.

1. För att få en förändring krävs en förändring. Vissa drömmar kommer till oss automatiskt, men de flesta tycker om att bli mötta på vägen. Om du tar ett steg för längtan kommer den troligtvis att ta ett steg för dig. Ömsesidig respekt helt enkelt. Men allra först: Vad exakt längtar du efter och vad behöver du förändra för att du ska stilla din längtan? Hur tror du att ditt liv skulle förändras om du vågade ta steget och vad riskerar du att bli utan om du inte vågar?

2. Utsidan börjar alltid på insidan. Få förändringar blir långsiktiga utan en djup inre längtan efter ett nytt sätt att leva, vara eller göra. Krampaktiga strukturer och rigida planer kan bära en tid. Men en innerlig längtan som kommer inifrån gör automatiskt att det som inte längre är menat att vara faller bort, trillar av, blir till dåtid utan att man behöver få vita knogar. Lägg dig mentalt på dödsbädden och spola tillbaka till dagens datum och du har svaren på vad du behöver göra nu, för att vara tillfreds när du till slut ligger där.

3. Andas ut innan du andas in. När du andats ut, följer inandningen automatiskt och du får ren luft i lungorna. När man häller ur lite gammalt vatten ur ett glas, gör man plats för nytt, färskt vatten. När man gör sig av med det som inte tillhör längtans röst, får man plats med det som blir byggstenar för det nya, för drömmarna, för längtan. Är din längtan grumlig? Gör dig fri från prylar, beteenden, vanor, socialt umgänge och aktiviteter med passerat bäst före datum så kommer längtan att klarna.

4. Varje varelse bär en sol i sin vision. Så även du och jag. Solar är menade att skina, väcka liv runt omkring sig, lysa upp vägen för dem som gått vilse. Om du blev president för hela världen för en dag, vad skulle du vilja säga och göra? Om ingen fick veta vad du gjorde med dina dagar från och med nu, och ditt bankkonto hela tiden var fyllt, vad skulle du göra om dagarna? Gissningsvis hittar du ”din sol”, det vill säga vad du är menad att göra på jorden, genom att besvara dessa frågor.

5. Bakom molnen är himlen blå. En längtan kan lätt kvävas av måsten, regn och ett tilltufsat självförtroende. Uppgiften blir således att hålla din sol levande oavsett vilket väder det är. Du måste tro på, hedra, respektera din längtan mer än någon annan levande varelse och visa den att du går att lita på i vått och torrt. Motgångar har vi alla i livet, det som skiljer agnar vrån vete är ståndaktighet, inställning, engagemang och vetskapen om att ett steg i taget kommer du närmare din längtan, oavsett hur långt bort den är i nuläget.

Tips! Läs mer av Sofia Sivertsdotter i hennes blogg!