Välkommen till maj månads tema i Sofia Sivertsdotters år för själen.

Vad innebär frihet för dig? Att göra vad du vill med din tid? Att kunna satsa helhjärtat på din dröm? Att älska det du gör? Jag föddes med en nomad i mig. Jag skulle inte ha några som helst problem med att flytta en gång om året, och resor med enbart handbagage är som ljuv musik i mina öron. Frihet.

Jag kan vara brutalt osentimental vad gäller prylar och har alltid varit som lyckligast när jag fått plats med precis allt jag äger i en liten trång klädkammare, på väg ut på nya äventyr. Jag får helt enkelt mer gåshud när jag gör mig av med något än när jag införskaffar något nytt.

När jag gör mig fri från ängslan, halvsanningar, uppskjutna måsten eller materiella ok, känner jag mig inte bara ohejdad utan också tillitsfull. Färre saker tar uppmärksamhet från nuet. Ju mer krampaktigt jag däremot håller i saker och ting, och ju längre bort jag kommer från enkelhetens rytm och cykler, desto mer sällan känner jag förtröstan.

Edith Södergran skrev: ”Var gång en trång känsla kommer över en ska man förvandla den till en vid” och ”En mänsklighet så ren som blommor är framtidens ideal”. Det är enkelhetens lov för mig, att ständigt ömsa skinn och blott bevara blommornas mest färggranna prakt.

Frihet är för mig inte att göra vad jag vill när jag vill. Det är snarare att ihärdigt bygga på det slott som jag är menad att bygga. Även vid motgångar och tvivel. Fri blir jag när jag med hull och hår hänger mig åt min livsuppgift och mitt varför – som alltid gynnar någon mer än bara mig själv.

Min uppfattning är att vi människor är som stuprännor. Vår viktigaste uppgift att hålla oss fria och rena så att vårt syfte på jorden kan flyta genom oss så graciöst och okomplicerat som möjligt. Ju mer vi törs stå nakna i vår unika fullkomlighet, desto ståtligare och mer kraftfulla blir vi.

Ju mer ihärdigt vi skalar bort allt som inte är vi, och gör oss av med prylar, känslor och beteenden vars bäst före-datum nåtts, desto mer blomstring kan forsa genom oss. Som en välvårdad trädgård som hålls ren från ogräs. Överflöd, stök, pinaler, urvuxna mamelucker, stressade tankar, rädslor eller habegär. Det finns många sätt att göra stuprännan svårframkomlig och trädgården vildvuxen.

Tips! Läs mer av Sofia Sivertsdotter i hennes blogg!