Du ska inte tro det blir jul, ifall inte nån sätter fart.
Baserat på forskning har det psykologiska gymmet Habitud satt ihop 24 psykologiska träningstips för att ta till vara på den positiva effekten som julen faktiskt kan ge. Istället för att säga att du gillar eller ogillar julen får du med “Min habitudkalender” träningstips som hjälper dig att skapa julen på det sätt som du själv trivs med. Se till att inte missa några luckor!

Lucka 7: Välj julklappar som skapar lycka!

När vi får en årets julklapp så gläds vi första veckan, andra veckan… Men kommer vi vara lika glada 52:a veckan? Troligen inte. Vi människor har en fantastisk förmåga till anpassning – vi vänjer och anpassar oss till materiella förändringar i vår omgivning. Och det snabbt. Så den där drönaren, aktivitetsarmbandet, råsaftcentrifugen eller vad det än var, kan ge en härlig kick i starten. Dock är det knappast ett bra sätt att bli lycklig av spenderade pengar. Om vi däremot lägger slantarna på en upplevelse, så är vi något på spåren. I varje fall om man får tro Dunn, Gilbert och Wilsons forskning. En upplevelse kan enligt dem bli till ett minne, som du kan återvända till långt efter att upplevelsen inträffat. En egen upplevelse är dessutom svårare att jämföra, än om du ger bort en ny smartphone och märker att mottagarens kollega köpt en ännu smartare telefon…

Utmaning: Bestäm en upplevelse du vill ge bort i julklapp. Det kan vara att gå på improvisationsteater, ta ett vinterdopp eller äta på restaurang.

Klicka här när du gjort utmaningen så får du feedback!